Piirroskuva Lidl-ostoskassista vihreällä pohjalla.

Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi

Mielestämme vastuullisten ostosten tekemisen pitäisi olla arkipäiväisen helppo asia. Valikoiman vastuullisuus on avainasemassa ruokakaupassa, sillä tuotteista ja niiden tuotantoketjuista syntyvät suurimmat vaikutukset niin ympäristöön kuin ihmisiinkin. Olemme asettaneet tavoitteeksemme olla se kauppa, josta löydät Suomen vastuullisimman ostoskassin.

Vastuullisin ostoskassi koostuu sertifioiduista raaka-aineista, fiksuista pakkauksista, aktiivisesta ilmastotyöstä sekä terveellisemmistä tuotteista. Lisäämme tälle sivulle joka kuukausi konkreettisia esimerkkejä vastuullisen ostoskassin sisällöistä.

Mistä muodostuu Suomen vastuullisin ostoskassi?

Suomen vastuullisimman ostoskassin anatomia.

1) Todennetusti vastuulliset raaka-aineet

Sertifikaatti tuotteen kyljessä kertoo siitä, että tuotteen tuotanto on todettu vastuulliseksi puolueettomien tahojen toimesta. Löydät valikoimastamme päivittäin satoja vastuullisuusmerkittyjä tuotteita. Käytämme omissa tuotemerkeissämme sertifioituja raaka-aineita, kuten kahvia, kaakaota, teetä, soijaa ja palmuöljyä. Todennäköisyys tarttua vastuullisuusmerkittyyn tuotteeseen on siis korkea, sillä omien merkkien tuotteet kattavat kolme neljäsosaa valikoimastamme.

Lue lisää vastuullisista raaka-aineistamme.
Lue lisää tuotteidemme sertifikaateista.

2) Fiksut pakkaukset – vähemmän muovia

Asetimme ensimmäisenä suomalaisena kauppaketjuna tavoitteen muovin vähentämiselle valikoimastamme. Tavoitteemme on vähentää viidennes muovista omamerkkituotteidemme pakkauksista, tehdä kaikista pakkauksistamme kierrätettäviä ja nostaa kierrätysmateriaalin osuus pakkauksissamme 25 prosenttiin vuoden 2025 loppuun mennessä. Lisäksi lopetimme mustan muovin käytön pakkauksissamme vuoden 2021 loppuun mennessä.

Lue lisää muovistrategiastamme.

3) Aktiivinen ilmastotyö

Otamme osaa ilmastotalkoisiin työskentelemällä päästöjemme pienentämiseksi. Jatkossa keskitymme erityisesti tuotteidemme toimitusketjuihin, koska siellä syntyy suurin osa päästöistämme. Oman toimintamme osalta olemme jo hiilineutraali. Lisäksi panostamme kasvipohjaisiin tuotteisiin, käytämme säästeliäästi energiaa, kierrätämme tehokkaasti ja torjumme ruokahävikkiä.

Hävikintorjuntaa teemme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa niin, että alennamme tuotteiden hintaa hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää tai parasta ennen -päiväystä. Hukka-alessa myymme huippuedullisesti paistopisteen leipätuotteita, hedelmiä ja vihanneksia – toimme ensimmäisenä kauppaketjuna Suomessa hävikkihevilaatikot jokaiseen myymäläämme.

Lue lisää ilmastotyöstämme.

4) Terveellisemmät tuotteet

Ruokakauppana meillä on mahdollisuus auttaa asiakkaitamme tekemään terveellisiä valintoja. Siksi tavoitteenamme on vähentää omien merkkiemme valikoimasta suolan ja sokerin määrää 20 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Vältämme myös kovetettujen rasvojen käyttöä mahdollisuuksien mukaan.

Selkeiden pakkausmerkintöjen avulla haluamme auttaa tekemään ravitsemuksellisesti parempia valintoja. Löydät esimerkiksi Sydänmerkin jo noin 250 Lidlissä myytävästä tuotteesta. Tavoitteenamme on kasvattaa Sydänmerkki-tuotteiden määrää entisestään.

Lue lisää terveellisemmistä tuotteista.

Vastuullista puuta pukinkonttiin

Puujunarata ja muita puuleluja.

Puulelut ovat ajaton klassikko lasten leikeissä. Joulun alla valikoimastamme löytyy useita puuleluja, jotka ovat kaikki FSC-sertifioituja. FSC-sertifiointi takaa, että tuotteissa käytetty puu on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä.

 

Viisaasti kalastettu, kestävästi kasvatettu

Jouluisia kalaruokia kuvattuna ylhäältä päin

Kalan ja äyriäisten pyyntiin ja kasvatukseen liittyy vakavia riskejä niin ympäristön kuin ihmistenkin kannalta. Näihin ongelmiin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa kestävillä kalastus- ja kalankasvatuskäytännöillä.

Omien merkkiemme tuorekalat, kalajalosteet ja kalapakasteet ovat joko MSC-tai ASC-sertifioituja tai kotimaisia. 

Torjumme hävikkiä joka päivä

Hävikkihevilaatikko.

Hävikintorjunta on osa jokapäiväistä toimintaamme. Haluamme tilata fiksusti, säilyttää oikein ja alentaa tuotteet ajoissa. Ehkä olet joskus ostanut punalaputetun tuotteen tai tutustunut hukka-aleemme? Näillä konkreettisilla keinoilla tuote säästyy hävikiltä, eikä kuormita ympäristöä – saati kukkaroa.

On myös hyvä muistaa, että ruoka on usein syötävää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Bongaa pakkauksistamme merkintä "parasta ennen, kenties kelvollista kauemminkin" ja ota omat aistit avuksi.

 

Ilona - Hyvinvoivien lehmien maitoa

Kuvassa valkoisen ja ruskean kirjava lehmä seisoo keltaisia kukkia kasvavalla niityllä ja katsoo kohti.

Eläinten hyvinvointi on yhä useammalle ratkaisevan tärkeää. Niin myös meille Lidlissä. Haluamme parantaa tuotantoeläinten hyvinvointia ja edistää hyvinvoinnista kertovia merkintöjä.

Ilona on Lidlin oma tuotemerkki hyvinvoivan lehmän maidolle ja jogurtille. Hyvinvoivan lehmän maito eli Ilona-maito tulee tiloilta, joilla lehmät elävät vapaina pihatoissa ja pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden.

Kestävä ruokavalio

Pähkinöitä, marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja hiilihydraatteja

Yli puolet eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista on ylipainoisia, ja epäterveelliseen ravintoon liittyvät sairaudet madaltavat jo eliniänodotetta. Toisaalta iso osa maapallon asukkaista ei saa riittävästi ravitsevaa ja terveellistä ruokaa. Eläinperäisen ruoan tuottaminen nykyisellä tahdilla uhkaa maapallon kantokykyä.

Kehitämme valikoimaamme ja tuotteitamme yhä terveellisemmiksi ja kestävämmiksi. Kestävän ruokavalion strategiamme ohjaa sitä, millaiseksi Lidlin tuotevalikoimaa muovataan tulevina vuosina. Lue alta, mihin sitoudumme, jotta suomalaisten syömä ruoka olisi sekä ihmisten terveyden että ympäristön kannalta kestävämpää.

Turvataan yhdessä pölyttäjien tulevaisuus

Pölyttäjäiset.

Pölyttäjähyönteisten määrä hupenee uhkaavasti – myös Suomessa. Pölyttäjäkato vaikuttaa meidän kaikkien arkeen, sillä ruoantuotantomme on pitkälti pölyttäjien avun varassa. Ilman pölyttäjiä lautasiltamme katoaisivat monet tutut tuotteet ja kaupassa valikoima kaventuisi. Mitä sinä ja me kauppana voimme tehdä pölyttäjien positiivisemman tulevaisuuden puolesta?

 

Vastuullisempaa muovinkäyttöä

Sinisiä muovipaloja

Muovi on yksi aikamme isoista haasteista: sitä tuotetaan yhä enemmän ja kierrätetään liian vähän. Muoviroska on vahingollista ihmisille, eläimille ja ympäristölle.

Meillä on kunnianhimoiset tavoitteet muovin käytön vähentämiseksi sekä muovin kierrätettävyyden lisäämiseksi. Asetimme ensimmäisenä suomalaisena kauppaketjuna tavoitteen muovin vähentämiselle valikoimastamme.  Tavoitteemme on muun muassa vähentää viidennes muovista omamerkkituotteidemme pakkauksista, tehdä kaikista pakkauksistamme kierrätettäviä ja nostaa kierrätysmateriaalin osuus pakkauksissamme 25 prosenttiin vuoden 2025 loppuun mennessä.

 

Vastuullisin suklaakauppa päällä maan

Lähikuvassa on kaakaopapuja ja suklaalevyjä, joiden päällä on kaakaojauhetta.

Suklaa on monelle olennainen osa juhlaherkuttelua. Kun valitset ostoskassiisi Lidlin oman merkin suklaata voit olla varma siitä, että se on myös vastuullista. Todennetusti vastuulliset raaka-aineet ovat osa vastuullisimman ostoskassin anatomiaa ja kaikki tuotteissamme käytetty kaakao onkin sertifioitua kautta linjan. Kaikki Favorinan juhlakauden suklaat on varustettu Reilun kaupan sertifikaatilla.

 

Terveellisten tuotteiden vallankumous

Ylhäältä otetussa kuvassa on suurikiteistä suolaa ja hienoa sokeria puisissa astioissa vaaleansinisellä tasolla.

Koemme, että kauppana meillä on tärkeä rooli terveellisemmän elämän rakentamisessa. Haluamme tarjota asiakkaillemme laajan valikoiman keveän maukkaita vaihtoehtoja arkeen sekä kehittää jo olemassa olevia tuotteitamme terveellisemmiksi.

Tavoitteemme on karsia suolan ja sokerin määrää omien merkkiemme tuotteissa 20 prosentilla. Lisäämme täysjyväviljan osuutta omien merkkiemme tuotteissa, parannamme rasvojen ja öljyjen laatua ja vähennämme lisäaineita. Laajennamme kasviperäisten proteiinien valikoimaa.

Terveellistä, vastuullista, vegaanista

Kuvassa on värikästä kasvisruokaa lautasilla  ja tarjoilulaudoilla

Tiesitkö, että vaihtamalla pienenkin osan lihasta kasviksiin voit pienentää omia kasvihuonepäästöjäsi? Kasvipohjaisilla tuotteilla kun on luonnostaan pienemmät päästöt kuin eläinperäisillä tuotteilla. Ympäristöä vähemmän kuormittava kasvipainotteinen ruokavalio on hyvä valinta myös terveyden kannalta.

Terveelliset ja ympäristöystävälliset tuotteet ovat olennainen osa Suomen vastuullisinta ostoskassia. Tarjoamme kasvavan valikoiman sekä ihmiselle että planeetalle ystävällisiä tuotteita, jotka sopivat jokaiseen ruokavalioon.

 

Parempaa puuvillaa

Puuvillan kukkia ja vaatteita.

Puuvilla on materiaali, jota löytyy joka kodin vaatekaapista tai liinavaatelaatikosta. Se onkin maailman yleisimmin käytetty luonnonkuitu sen monipuolisuuden vuoksi. Puuvillan tuotannossa on kuitenkin omat ongelmansa, minkä eteen teemme toimitusketjuissamme ahkerasti töitä. Vuoden 2022 loppuun mennessä kaikki Lidlissä myytävä puuvilla tulee olemaan peräisin vastuullisista lähteistä.

 

Reilu kauppa on hyvä ihmisille ja ympäristölle

Reilun kaupan elintarvikepakkauksia kuvattuna ylhäältä päin

Kahvi, tee, kaakao, banaanit, pähkinät ja leikkoruusut viljellään kaukana Suomesta. Reilun kaupan merkki pakkauksissamme kertoo siitä, että ihmisoikeuksiin, reiluun toimeentuloon ja ympäristöstä huolehtimiseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Ostamalla Reilun kaupan tuotteen teet valinnan sekä ihmisoikeuksien että ympäristön puolesta. Meillä Reilun kaupan tuotteita löytyy etenkin suklaahyllystä, mutta myös esimerkiksi heviosastolta ja leikkokukista, jäätelöaltaasta, pähkinähyllystä sekä tee- ja kahvivalikoimasta.

 

Ympäristölle ystävällisiä valintoja

Joutsenmerkittyjä tuotteita.

Haluamme pitää huolta niin ihmisistä kuin ympäristöstäkin. Valikoimastamme löytyy useita ympäristömerkittyjä tuotteita, joita suosimalla voit olla varma siitä, että olet tehnyt ympäristölle ystävällisemmän valinnan. Joutsenmerkki kertoo, että ympäristö on huomioitu tuotteen koko elinkaarella.