Pölyttäjäiset.

Pölyttäjien puolesta

Pölyttäjähyönteisten määrä hupenee uhkaavasti – myös Suomessa. Pölyttäjäkato vaikuttaa meidän kaikkien arkeen, sillä ruoantuotantomme on pitkälti pölyttäjien avun varassa. Ilman pölyttäjiä lautasiltamme katoaisivat monet tutut tuotteet ja kaupassa valikoima kaventuisi.

Suomessa pölyttäjien määrän vähenemisen keskeisimpiä syitä on niiden elinympäristöjen häviäminen. Siksi Lidl tekee yhteistyötä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa pölyttäjien elinympäristöjen määrän lisäämiseksi ja niiden laadun parantamiseksi. 

Ruoantuotanto on pölyttäjien varassa

%

maailman satokasveista on pölyttäjien varassa

1/3

maailman satotonneista pölyttäjistä riippuvaisia

%

perinnebiotooppien pinta-alasta Suomessa on hävinnyt 50 vuoden aikana

Pölyttäjien varassa ovat muun muassa omenat ja metsämarjat kuten mustikka sekä myös monet hedelmät, vihannekset ja pähkinät. Myös suklaa on täysin pölyttäjien varassa. Pölyttäjien väheneminen tai katoaminen siis yksipuolistaisi ruokakauppojen valikoimaa.

Niittyä.

Miltä kaupassa näyttäisi, jos pölyttäjät katoavat?

Niittyä.

Yhteistyö Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa

Pölyttäjien elinympäristöjen määrän lisäämiseksi ja niiden laadun parantamiseksi Lidl on aloittanut yhteistyön Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa. Lidl tukee Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin perinnebiotooppien hoitoon ja suojeluun keskittyvää Ketosirkka-hanketta kolmessa eri kohteessa Uudenmaan alueella.

Yhteistyö alkoi kesällä 2022 ja yhteistyökohteet sijaitsevat Hyvinkäällä, Mäntsälässä ja Espoossa. Jokaiselle alueelle on tehty omat hoitosuunnitelmansa. Hyvinkäällä hoidetaan noin hehtaari luonnonniittyä, Mäntsälässä 3,2 hehtaaria sekä Espoon keskuksessa 1,2 hehtaaria.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden myötä muovautuneita elinympäristöjä kuten niittyjä ja ketoja. Ne ovat tärkeitä elinympäristöjä pölyttäjille, erityisesti mesipistiäisille ja perhosille. Toimenpiteet hyödyttävät pölyttäjien lisäksi suurta joukkoa muita uhanalaisia eliölajeja.

Talkoolaisia pellolla

Lidliläisten niittytalkoot pölyttäjien hyväksi

Kaukasten niitty Hyvinkäällä on pölyttäjille arvokas elinympäristö. Lidl rahoittaa pörriäisniittyjen hoitoa Hyvinkään lisäksi Espossaa ja Mäntsälässä.

Halusimme osallistua myös niityn konkreettiseen hoitotyöhön. Järjestimme Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa kesällä 2023 lidliläisten niittytalkoot, joissa Lidlin työntekijät tarttuivat eri työvälineisiin ja tekivät konkreettisia hoitotoimia pörriäisniityllä Hyvinkäällä. 

Pölyttäjän ystävän ostoslista

Myös kaupan asiakkaana voit omilla valinnoillasi vaikuttaa pölyttäjien tulevaisuuteen positiivisesti. Kaupassa kannattaa suosia luomua aina kun mahdollista. Luomutuotteiden viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, jotka ovat vaarallisia pölyttäjille.

Myös Reilu kauppa -sertifioitujen raaka-aineiden viljelyssä otetaan huomioon luonnon monimuotoisuuden ja pölyttäjien elinympäristöjen säilyttäminen. Esimerkiki suklaahyllyllä on helppo tehdä pölyttäjille palvelus ja valita Reilun kaupan kaakaosta valmistettu tuote.

Luomumerkki.
Reilu kauppa -logo.

Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi

Kuvassa on piirretty Lidlin ostoskassi ja teksti: Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi.

Olemme asettaneet tavoitteeksemme olla se kauppa, josta löydät Suomen vastuullisimman ostoskassin nyt ja tulevaisuudessa. Huolehdimme puolestasi, että tuotteiden raaka-aineet ovat sertifioituja ja pakkaukset fiksuja. Lisäksi tarjoamme laajan kattauksen terveellisiä tuotteita ja teemme aktiivisesti töitä ilmaston eteen.