Tekstiilityöntekijä ompelemassa

ACT

Edistämme tekstiilityöntekijöiden reiluja palkkoja

Olemme kansainvälinen kauppaketju ja valmistutamme vaatteita ja tekstiilejä ympäri maailmaa. Meiltä odotetaan laadukkaita ja edullisia vaatteita, mutta myös reiluja ja turvallisia tuotanto-oloja. Työolojen ja palkkauksen parantamiseen haastetta tuo se, että lainsäädäntö ja sosioekonominen kehitys vaihtelevat eri tuotantomaissa ja siksi myös työehdot ovat erilaisia. ACT eli Action, Collaboration, Transformation on yrityksille toimiva väylä vaikuttaa tekstiilityöntekijöiden palkkatasoon tuotantomaissa.

Vaikuttamista ACTin kautta

Tekstiilityöntekijä työssään tehtaalla.

Lidl liittyi kansainvälisen ACT-aloitteen jäseneksi marraskuussa 2019 edistääkseen elämiseen riittäviä palkkoja tekstiiliteollisuudessa.

ACT pyrkii korottamaan palkkoja kansallisten tariffisopimusten kautta. ACTissa mukana olevat yritykset ovat sitoutuneet pitkäjänteiseen yhteistyöhön paikallisten tavarantoimittajien kanssa, jotta estetään valmistajien siirtyminen alhaisempien palkkakustannusten maihin palkkatason noustessa. ACTin ensimmäiset maat ovat Kambodža, Myanmar, Bangladesh ja Turkki. ACTin laajentaminen muihin tuotantomaihin on suunnitelmissa.

Tavoitteenamme on tarjota asiakkaille vain tuotteita, jotka on tuotettu ympäristön ja ihmisten kannalta vastuullisesti. Liittymällä ACTin jäseneksi vaikutamme elin- ja työolojen paranemiseen tuotantomaissa, ostotoiminnassamme noudattamamme huolellisuusperiaatteen mukaisesti. Jäsenyys ACTissa tukee eettisten toimintaohjeidemme toteutumista toimitusketjuissa.

"Lidlin kaltaisten yritysten osallistuminen on erityisen tärkeää, koska Lidlillä on isot ostomäärät ja suuri vaikutus aasialaisiin tavarantoimittajiin. Parempien ostokäytäntöjen kautta ACTin jäsenet haluavat yhdessä vaikuttaa elämiseen riittäviin palkkoihin ja siten ihmisoikeuksien toteutumiseen. Tavoitteena on saada tekstiiliteollisuudessa aikaan muutos, jonka olisi pitänyt tapahtua jo kauan sitten."

Frank Hoffer, ACTin toiminnanjohtaja

Mikä ACT?

ACT-logo.

ACT on ensimmäinen maailmanlaajuinen sopimus, jolla tavoitellaan palkkasopimuksia tekstiili-, vaate- ja kenkäteollisuudelle tuontantomaissa. Aloitteen tavoitteena ovat elämiseen riittävät palkat näillä aloilla. Neuvotteluihin kootaan kaikki oleelliset toimijat: bränditalot, kauppaketjut, ammattiyhdistykset, valmistajat ja maiden hallitukset.

Elämiseen riittävänä pidetään palkkaa, joka kattaa työntekijän ja hänen perheensä elinkustannukset ja joka ansaitaan tavallisten laillisten työaikojen puitteissa ilman ylityötunteja. Tämä palkka on tuloa, joka maksetaan suoraan työntekijälle.