aurinkopaneelit katolla

Ympäristöystävällisiä myymälöitä

Rakennamme ympäristöä ajatellen

Saavutimme tavoitteemme olla oman toiminnan osalta hiilineutraali vuonna 2022. Ympäristöystävällisellä rakentamisella ja edistyksellisillä energiaratkaisuilla oli merkittävä rooli tavoitteen saavuttamisessa. Jatkamme edelleen erilaisia pilottihankkeita, joilla haemme kokemuksia uusista ilmaston ja ympäristön kannalta paremmista tavoista rakentaa.

Meillä energiatehokkuus on verissä ja saimme ensimmäisenä kauppaketjuna Suomessa energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatin jo vuonna 2016. Sen lisäksi kaikki kiinteistömme Suomessa on sertifioitu kestävän rakentamisen ympäristösertifioinneilla.

Tekojamme

%

uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä

ISO 50001

Saimme energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatin jo vuonna 2016

Rohkea

Haluamme olla etulinjassa kokeilemassa ilmasto- ja ympäristöystävällisiä tapoja rakentaa.

Ympäristösertifioidut kiinteistöt

Piirretty Lidl-myymälä vihreällä ilmeellä.

EDGE-sertifikaatti Lidl-kiinteistöille Suomessa

Suomessa 143 kiinteistöllemme on myönnetty vihreän rakentamisen EDGE-sertifikaatti. Pääkonttorillamme on LEED Gold -sertifikaatti ja Järvenpään jakelukeskuksellemme puolestaan on myönnetty excellent-tason BREEAM-sertifikaatti.

EDGE on kansainvälinen kestävän rakentamisen sertifikaatti, joka tähtää vihreän rakentamisen yleistymiseen ja taistelee ilmastonmuutosta vastaan. EDGE on lyhenne sanoista Excellence in Design for Greater Efficiencies. Sertifikaatti tarkastelee rakennuksen ympäristövaikutuksia. Se kiinnittää huomiota muun muassa energian- ja vedenkulutukseen ja käytettyihin materiaaleihin.

Suurimmalle osalle kiinteistöistämme on myönnetty perustason EDGE Certified -sertifiointi, osa on saanut korkeamman tason EDGE Advanced -sertifikaatin. EDGE-sertifiointien ja pääkonttorimme LEED Gold -sertifikaatin lisäksi Vantaan Vapaalan myymälälle on myönnetty very good -tason BREEAM-sertifikaatti.

Huomioimme luonnon monimuotoisuuden

Linnunpönttö puunrungossa ja Lidlin logo-pyloni

Case: Vapaalan myymälä Vantaalla

Vantaan Vapaalaan syksyllä 2020 avatun myymälän suunnittelu- ja rakennustöitä ohjasi kansainvälinen rakentamisen ympäristösertifiointi BREEAM, ja Vapaalan myymälä saikin very good -tason BREEAM-sertifikaatin.

Vapaalan myymälässä:

  • Pihalla on nurmikon lisäksi metsäniittyä ja tontilla linnunpönttöjä, lepakkopönttöjä sekä hyönteishotelleja. Pihalla on myös suuri lahopuuaita. Huomioimme näin luonnon monimuotoisuutta.
  • Myymälä käyttää itsetuotettua uusiutuvaa energiaa: katolla on 300 aurinkopaneelia.
  • Pihassa on latauspisteitä sähköautoille ja reilusti katettua tilaa polkupyörille.
  • Myymälä on saavutettavissa hyvin julkisella liikenteellä.
  • Työmaan jätteet minimoitiin ja vähintään 60 prosenttia niistä kierrätettiin.
  • Rakennuksessa käytettiin kotimaisia lähellä tuotettuja materiaaleja ja rakentamisessa käytetty puu on sertifioitua.

Rakennamme puusta

Havainnekuva Lidlin puurakenteisesta myymälästä

Case: Riihimäen puumyymälä

Ensimmäinen puurakenteinen myymälämme Suomessa nousi Riihimäelle ja sen avajaisia juhlittiin marraskuussa 2021.

Myymälärakennuksen teräsrakenteet on korvattu puulla betonilattiasta ylöspäin. Kaikki kantavat rakenteet ulkoseiniä, välipohjaa ja kattorakenteita myöten ovat puurakenteisia. Lisäksi myymälän julkisivu on tehty leveästä puupaneelista. Kun teräs korvataan puulla, rakentamisesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt pienentyvät lähes neljänneksellä.

Tuotamme uusiutuvaa energiaa

Kotkan Sutelan myymälä ilmasta kuvattuna

Case: Sutelan myymälä Kotkassa

Kotkan Sutelan myymälä on energiankäytöltään hiilineutraali. Myymälässä hyödynnetään itsetuotettua maalämpöä myymälän lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Varaamme myös kesän ylijäämälämpöä maahan ja käytämme sitä talvella lämmityksessä.

Myymälässä on myös noin 300 aurinkopaneelin voimala, joka tuottaa vuodessa noin 78 MWh sähköä. Tämä vastaa noin kymmentä prosenttia myymälän vuotuisesta sähköntarpeesta. Keväällä ja kesällä voimala voi parhaimmillaan tuottaa jopa neljänneksen myymälän tarvitsemasta sähköstä.

Muut energiankäytöltään hiilineutraalit myymälämme sijaitsevat Liedossa, Sastamalassa, Nokialla ja Vantaan Vapaalassa.