Erilaisia papuja lähikuvassa

Vastuulliset raaka-aineet

Laadukkaasta tuotevalikoimasta on helppo tehdä hyviä valintoja. Tekemällä jatkuvasti työtä valikoimamme vastuullisuuden eteen kehitämme ostoskorisi sisältöä entistä laadukkaammaksi. Sinun tarvitsee vain valita itsellesi sopivin vaihtoehto.

Vastuullisten tuotteiden kyljessä komeilee usein sertifikaatti. Se kertoo puolueettomasti tuotteen tuotannon olevan vastuullisella pohjalla. Tuote ja sertifikaatti kerrallaan rakennamme valikoimaa, joka täyttää vaativimmatkin laatu- ja vastuullisuuskriteerit.

Vastuullisesti valmistettujen tuotteiden edellytys on yhteiskunnallisesti ja ekologisesti kestävien raaka-aineiden hankinta. Raaka-aineet ovat valikoimamme perusta, ja siksi olemme laatineet raaka-ainestrategian.  

Pyrimme suunnittelemaan raaka-aineiden toimitusketjumme ihmiset ja ympäristö huomioiden. Keskeisiä keinojamme toimitusketjuissa esiintyvien sosiaalisten ja ekologisten riskien torjumiseksi ovat yhteistyö sertifioitujen tavarantoimittajien ja tuotantolaitosten sekä sertifiointijärjestöjen kanssa ja sertifioitujen tuotteiden lisääminen valikoimaamme. Alla olevasta linkistä voit tutustua tuoteryhmäkohtaisiin raaka-ainevaatimuksiimme.

Aamiaisruokia, leipää, puuroa, mysliä ja hedelmiä valkoisella puupöydällä ylhäältä päin kuvattuna.

Kestävää ruokavaliota edistämässä

Sillä, miten syömme, on valtava vaikutus terveyteemme ja ympäristöön. Kestävän ruokavalion strategiassamme linjaamme, miten pyrimme vaikuttamaan siihen, että suomalaisten syömä ruoka olisi sekä ihmisten terveyden että ympäristön kannalta kestävää ja vastuullista. 

Elintarviketurvallisuus yhdessä terveellisen ravitsemuksen, ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden sekä läpinäkyvyyden kanssa muodostavat linjauksemme perustan. Näiden pilareiden kautta kehitämme jatkuvasti omien tuotemerkkiemme valikoimaa ja mahdollistamme asiakkaillemme turvallisten, kestävien, terveellisten ja edullisten tuotteiden ostamisen. 

Kahvipapuja, kauha ja juuttisäkki puisella alustalla

Parempien kahvihetkien puolesta

Kuppi kahvia on monelle päivän paras hetki. Keskivertosuomalainen kuluttaa vuosittain lähemmäs 10 kiloa kahvia. Se on melkein kymmenkertaisesti muuhun maailmaan verrattuna. Suurin osa kahvistamme tuotetaan perheviljelmillä Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Kiinnostus kestävästi tuotettua kahvia ja sen luotettavaa tuotantopolkua kohtaan kasvaa jatkuvasti. Kaikki omien merkkiemme kahvi onkin ollut vastuullisuussertifioitua vuoden 2019 alusta lähtien.

Kahvimme on sertifioitu joko Reilun Kaupan, UTZ-, Rainforest Alliance- tai luomusertifikaatilla.

Kaakaopapuja.

Kestävän kaakaon jäljillä

Suklaa on pieni pala luksusta arjen keskellä, mutta kaakaon tuotanto on kovaa työtä. Erityisesti suklaan kova kysyntä asettaa paineita tehokkaalle kaakaon viljelylle. Länsi-Afrikassa, jossa 70 prosenttia maailman kaakaosta tuotetaan, kaakaon valvomattoman tehoviljelyn vaikutukset ympäristölle ja viljelijöiden yhteisöille voivat olla haitallisia.

Panostamalla sertifioidun kaakaon käyttöön tuotteissamme kaakaon tuotantoa valvotaan ja kehitetään puolueettomasti. Tarjoamalla pienille perheviljelijöille kannattavampia ja ympäristöystävällisempiä tuotantomenetelmiä laadukas kaakao tekee hyvää myös viljelijöiden yhteisöille ja ympäristölle.

Käytämme omien merkkiemme tuotteissa vain vastuullisuussertifioitua kaakaota. Vastuullista kaakaota löytyy suklaan lisäksi myös muista tuotteistamme, kuten muroista, jälkiruuista ja kekseistä.

Öljypalmuja

Vain jäljitettävää palmuöljyä

Palmuöljy on maailman käytetyin kasvirasva, jonka ominaisuudet ovat vaikeasti korvattavissa. Palmuöljyä käytetään esimerkiksi kekseissä, leivonnaisissa ja käyttötavaroissa. Me Lidlissä korvaamme palmuöljyn mahdollisuuksien mukaan muilla kasviöljyillä.

Kaikki omien merkkiemme elintarvikkeissa käytetty palmuöljy on sekä jäljitettävää että RSPO Segregated -sertifioitua eli vastuullisesti tuotettua. RSPO eli Round Table on Sustainable Palm Oil on tunnetuin palmunöljyntuotannon sertifikaatti. Olemme mukana RSPO:n toiminnassa ja kehittämässä järjestelmää yhä paremmaksi.

Soijakasvin taimia

Kestävämpää soijan tuotantoa

Soija on yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Suurin osa maailmalla tuotetusta soijasta käytetään eläinrehuksi, vain pieni osa soijasta päätyy suoraan ihmisten ravinnoksi.

Soijan sertifiointi on tällä hetkellä paras keino edistää tuotantotapoja soijan toimitusketjuissa. Siksi kaikki omien tuotemerkkiemme lihan, lihajalosteiden, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoketjuissa käytetty rehusoija on sertifioitua.

Soijaa tuodaan etenkin Brasiliasta, jossa sen tuotannolla voi olla kriittisiä vaikutuksia esimerkiksi arvokkaisiin sademetsiin. Jotta vastuullisen, sertifioidun soijan saatavuus parantuisi EU:ssa, käynnistimme vuonna 2017 Direct Trade -kehitysprojektin yhdessä RTRS:n (Round Table on Responsible Soy) kanssa.

Riisiä pellolla.

Kestävästi viljeltyä riisiä

Riisi on yksi maailman syödyimmistä elintarvikkeista. Se on päivittäistä ruokavaliota jopa puolelle maapallon väestöstä ja tärkeä tulonlähde noin miljardille ihmiselle. Riisin toimitusketjut ovat haavoittuvaisia esimerkiksi ilmastonmuutokselle, jota tavanomainen riisinviljely myös kiihdyttää. Tästä syystä riisin sertifioinnilla on merkitystä – jotta voimme nauttia riisistä ruokapöydissä myös tulevaisuudessa. Vuonna 2021 toimme valikoimaamme Suomen ensimmäisen SRP-sertifioidun riisin.

Sustainable Rice Platform eli SRP on maailmanlaajuinen vastuulliseen ja kestävään riisinviljelyyn tähtäävä yhteistyöelin, jossa on mukana yli sata eri toimijaa. SRP:n tavoitteena on vähentää riisinviljelyn negatiivisia ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. Makean veden kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä halutaan hillitä tehokkaammilla viljely- ja sadonkorjuumenetelmillä. Tämän lisäksi SRP:n tavoitteisiin kuuluu pienviljelijöiden tulojen turvaaminen ja kasvattaminen.

 

Hattupäinen henkilö teeviljelmällä kori selässään

Kestävä kupillinen teetä

Laadukas kuppi teetä edellyttää meidän mielestämme myös vastuullisuutta. Siksi kaikki EU:n ulkopuolella tuotettu teemme on 2019 alkaen täysin sertifioitua. Piditpä siis mustasta, vihreästä tai rooiboksesta, valitsemalla omien merkkiemme sertifioidun teen teet aina hyvän valinnan.

Sertifioidun teen tuotannossa kestävät tuotantotavat ja työntekijöiden oikeuksien toteutuminen ovat vakaammalla pohjalla. Teen tuotantomenetelmiä valvotaan ja kehitetään puolueettomasti ulkoapäin. Silloin teenviljelyn yleisimpiä ympäristövaikutuksia kuten trooppisen metsän hakkuita tai maaperän eroosiota pystytään hillitsemään.

Erilaisia hedelmiä ja vihanneksia ja kestopusseja

Herkkien hedelmien ja vihannesten puolesta

Myymme sekä kotimaisia että ulkomaisia tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Meillä tuotteiden kierto tuottajalta tai viljelijältä jakelukeskukseen ja myymälöihin on nopeaa ja tehokasta. Myymälöihimme koko Suomessa toimitetaan tuoreita hedelmiä ja vihanneksia viikon jokaisena päivänä. Nopea kierto ja huolellinen säilytys takaavat, että hävikki on vähäistä.

Vuoden 2017 alusta lähtien olemme myyneet ainoastaan GlobalG.A.P.- tai IP Kasvikset -perussertifioitujen viljelijöiden tuotteita. Tavoitteenamme on, että vuoden 2021 loppuun mennessä kaikki tuorehedelmien ja -vihannesten tuottajamme ovat myös sosiaalisen vastuun kriteerejä seuraavan auditointijärjestelmän piirissä. Näin turvaamme myös viljelyksillä työskentelevien ihmisten oikeuksia. Hyväksymämme auditointijärjestelmät sisältävät sosiaalisen vastuullisuuden kriteerien lisäksi kriteerit myös ympäristön huomioimiseksi.

Punaisia tulppaaneja kasvamassa

Kestävää kukkien ja kasvien tuotantoa

Myymämme kukat ja kasvit tulevat pääosin Suomesta, Alankomaista, Italiasta, Keniasta, Kolumbiasta, Etiopiasta ja Ecuadorista. Valikoimalinjauksellamme edistämme ympäristön ja työntekijöiden kannalta kestävää kasvien ja kukkien tuotantoa.

Vuoden 2019 loppuun mennessä kaikki myymämme kukat ja kasvit ovat peräisin sertifioiduilta tuottajilta. Tuottajilla tulee olla sekä ympäristöön että työoloihin liittyvät sertifioinnit.

Puuvillan kukintoja

Vain vastuullista puuvillaa

Tavoitteemme on, että jo vuoden 2022 lopussa kaikki omien merkkiemme tekstiileissä käytetty puuvilla on viljelty vastuullisesti.

Cotton made in Africa -aloitteen (CmiA) kanssa tekemällämme yhteistyöllä on iso merkitys tavoitteen saavuttamiselle. Lisäksi käytämme tekstiileissämme Global Organic Textile Standardin (GOTS), Organic Cotton Standardin (OCS), Reilun kaupan ja BCI:n (Better Cotton Initiative) kaltaisia sertifiointeja.

Metsämaisema

Satsaus FSC-sertifioituun puuhun ja kiertotalouteen

Monessa arkisessa tavarassa on puuta tai puupohjaista materiaalia: esimerkiksi vaipoissa ja vessapaperissa selluloosaa, tekstiileissä viskoosia ja leluissa, huonekaluissa ja keittiövälineissä kokopuuta. Suuri osa tuotepakkauksista on tehty kartongista, joka sekin on jalostettu puusta.

Maailman metsät ovat korvaamattomia ekosysteemejä, joita tarvitaan muun muassa hillitsemään ilmastonmuutosta, puhdistamaan ilmaa ja säätelemään veden kiertokulkua. Ne ovat luonnon monimuotoisuuden turvaajia, sillä suurin osa merten ulkopuolisesta eläin- ja kasvilajeista elää juuri metsissä.

Siksi on välttämätöntä huolehtia siitä, että puupohjaisia tuotteita ei tuoteta ympäristön kustannuksella. Tavoitteemme on, että puukuitupohjaiset omien merkkiemme tuotteet ja pakkaukset ovat kierrätettyä materiaalia tai FSC-sertifioituja vuoden 2025 loppuun mennessä. Käyttötavaran osalta tavoittelemme samaa jo 2020 loppuun mennessä.

Värikkäitä muovihiukkasia lähikuvassa

Ei mikromuovia

Mikromuovin ansiosta kosmetiikka- ja hygieniatuotteilla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia – esimerkiksi rasvasta saadaan helpommin imeytyvää ja aurinkorasvasta vedenpitävämpää. Kuitenkin kosmetiikkatuotteista irtoavat pienenpienet muovihiukkaset ovat ympäristön kannalta haitallisia. Siksi vähennämme mikromuovia omien merkkiemme kosmetiikkatuotteista.

Useat tuotteemme ovat jo nyt täysin mikromuovittomia. Näiden tuotteiden osuutta aiomme lisätä. Teemme tiiviistä yhteistyötä valmistajiemme kanssa sen eteen, että voimme korvata myös nestemäisiä mikromuoveja vaihtoehtoisilla aineilla.

Kastelujärjestelmä pellolla

Kohti pienempää vesijalanjälkeä

Väestönkasvun myötä 2000-luvun keskeiseksi haasteeksi on noussut puhtaan veden riittävyys. 70 prosenttia vedestä käytetään maataloudessa - suuri osa siitä kasteluun ja elintarvikkeiden ainesosina. Teollisuuden osuus on 20 prosenttia. Teollisuus ja maatalous siis vastaavat 90-prosenttisesti kaikesta kulutetusta vedestä ja sen lisäksi vaikuttavat vesien saastumiseen.

Vähentämällä omaa vedenkulutustamme ja edistämällä järkevää vedenkäyttöä arvoketjuissamme pienennämme vesijalanjälkeämme. Vesivastuullisuuden sitoumuksessamme esittelemme toimintasuunnitelmamme kasvavan vedenkulutuksen ja veden pilaantumisen aiheuttamien globaalien haasteiden suhteen. 

Lehmiä märehtimässä laitumella

Eläinten hyvinvoinnin puolesta

Haluamme vastata asiakkaidemme odotuksiin eläinten yhä suuremmasta hyvinvoinnista. Linjauksemme eläinperäisten tuotteiden hankinnasta koskee vakiovalikoimassamme olevia omien tuotemerkkien kananmunia, tuorelihaa, tuorebroileria, lihajalosteita, maitotuotteita sekä käyttötavaroita, kuten tekstiilejä ja kosmetiikkaa. 

Toimenpiteemme eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi pohjautuvat niin sanottuihin viiteen vapauteen, joihin kuuluvat muun muassa vapaus kivusta, stressistä ja epämukavuudesta. Tavoitteemme on tarjota asiakkaillemme yhä enemmän valinnanvaraa myös lain vaatimukset selvästi ylittävien tuotteiden kautta.

Kaloja

Kestävästi kasvatettua ja tuotettua kalaa

Kotimainen kala on ilmastoystävällinen valinta. Siksi panostamme sen valikoiman kasvattamiseen. Suomalainen luonnonkala on vielä harvoin sertifioitua, mutta terveellistä ja sen hiilijalanjälki on pieni.

Suurin osa Suomessa syödystä kalasta on kuitenkin tuontikalaa. Haluamme kantaa kortemme kekoon kalakantojen uusiutumisen puolesta ja taistella ylikalastusta vastaan.

Tavoitteenamme on ensimmäisenä ketjuna Suomessa tarjota kotimaisen kalan rinnalla vain vastuullisuussertifioitua kalaa ja äyriäisiä vuoden 2020 loppuun mennessä. Löydät vastuullisesta kalastuksesta tai kalankasvatuksesta kertovia MSC- tai ASC -merkittyjä kaloja ja äyriäisiä myymälöistämme tuoreena, pakasteena tai jalosteena. Pakastekalojen ja säilykesillien osalta saavutimme tavoitteen jo vuonna 2014.

Ruskeita kananmunia korissa

Vain vapaan kanan munia

Luovuimme virikehäkkikanojen munien myynnistä syksyllä 2016. Päätöksemme perustui kehitykseen, joka oli jo silloin kansainvälisesti nähtävissä: muualla Euroopassa siirtyminen häkittömään kananmunantuotantoon oli ollut selvä kehityssuunta jo pitkään. Saksassa Lidl luopui tästä tuotantomuodosta jo vuonna 2009.

Kokonaisina myytävien kananmunien lisäksi valikoimalinjauksemme ulottuu kaikkiin omien merkkien tuotteisiin, kuten valmisruokiin ja leivonnaisiin. Omien merkkiemme tuotteiden raaka-aineena käytetyt kananmunat ovat aina vapaana liikkuvien kanojen munia.