Lautaskuva: graavilohta ja leipää

Viisaasti kalastettu, kestävästi kasvatettu

Sillä on merkitystä, mistä kala on pyydystetty tai miten se on kasvatettu - niin ympäristön kuin ihmistenkin kannalta. Siksi omien merkkiemme kala- ja äyriäistuotteet ovat aina sertifioituja tai kotimaisia.

Vain sertifioitua ja kotimaista kalaa

MSC-logo, ASC-logo

Kaikilla Lidlin omien merkkien kaloilla ja äyriäisillä on joko MSC- tai ASC-sertifikaatti, tai ne ovat kotimaisia. MSC-sertifikaatti vahvistaa, että kala tai äyriäiset on pyydetty ympäristö huomioiden kestävistä kalakannoista. ASC-sertifikaatti tarkoittaa, että kala tai äyriäiset on kasvatettu ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteerien mukaisesti. Käytämme myös luomusertifiointia.

Kotimainen kala on tuontikalaan verrattuna ilmastoystävällinen valinta. Suomalainen kala on vielä harvoin sertifioitua, mutta terveellistä, ja sen hiilijalanjälki on pieni. Pyrimme edistämään kestävästä kalastuksesta ja kalankasvatuksesta kertovien sertifiointien yleistymistä myös Suomessa.

Vastuullisesta kalastuksesta tai kalankasvatuksesta kertovia MSC- tai ASC-merkittyjä kaloja ja äyriäisiä löytyy myymälöistämme tuoreena, pakasteena, säilykkeenä ja jalosteena.

Meillä Lidlissä tuorekalan ja kalajalosteiden oma tuotemerkki on Isokari. Pakastekalojen oma merkki on Ocean Sea, sillien Nautica ja säilykkeiden Nixe. 

Meriluonto vaarassa

Auringon säteet siivilöityvät veden alle

Kalan ja äyriäisten pyyntiin ja kasvatukseen liittyy vakavia riskejä niin ympäristön kuin ihmistenkin kannalta. 

Ihmisten kalankulutuksen kasvaessa maailmanlaajuisesti ylikalastus uhkaa monia kalalajeja. Villien kalakantojen romahtaminen vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen ja ravintoketjuihin sekä ihmisten toimeentuloon ja ravinnonsaantiin. Tietyt pyyntimenetelmät tappavat merinisäkkäitä, merikilpikonnia ja lintuja tai tuhoavat meriluontoa.
Kalankasvatus puolestaan vaikuttaa ympäröivään luontoon: kasvatettaville kaloille syötettävä rehu ja kalojen ulosteet rehevöittävät merta.

Näihin ongelmiin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa kestävillä kalastus- ja kalankasvatuskäytännöillä. Sertifioinneilla puututaan ylikalastukseen, pyyntimenetelmiin ja tuotantotapoihin ja kehitetään kalastusta ja kalankasvatusta kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan. Sertifiointi myös mahdollistaa kalan ja äyriäisten jäljitettävyyden toimitusketjun alkulähteelle saakka.

Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi

Kuvassa on piirretty Lidlin ostoskassi ja teksti: Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi.

Olemme asettaneet tavoitteeksemme olla se kauppa, josta löydät Suomen vastuullisimman ostoskassin nyt ja tulevaisuudessa. Huolehdimme puolestasi, että tuotteiden raaka-aineet ovat sertifioituja ja pakkaukset fiksuja. Lisäksi tarjoamme laajan kattauksen terveellisiä tuotteita ja teemme aktiivisesti töitä ilmaston eteen.