Kuvassa on marjoja, pähkinöitä, siemeniä, viljatuotteita, hedelmiä ja vihanneksia.

Kestävä ruokavalio

Kehitämme valikoimaamme ja tuotteitamme yhä terveellisemmiksi ja kestävämmiksi. Lisäämme täysjyväviljan määrää ja kasvipohjaisia tuotteita, vähennämme sokeria, suolaa ja lisäaineita.

Planetaarinen ruokavalio ohjaa valikoimakehitystämme, mutta kulutustottumukset muuttuvat hitaasti.

Lue alta, mihin sitoudumme, jotta suomalaisten syömä ruoka olisi sekä ihmisten terveyden että ympäristön kannalta kestävämpää.

Aineksemme kestävään ruokavalioon

Vähemmän suolaa, sokeria, lisäaineita ja kovia rasvoja

Enemmän täysjyväviljaa ja pehmeitä rasvoja

Enemmän vegetuotteita

Laadukkaat, helpot tuotteet ja edullinen hinta

Tavoitteet korkealle: tuplasti vegeä

Lidlin Vemondon tuotteita

Olemme asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen: tuplaamme kasviproteiinien myynnin osuuden vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää paljon työtä, mutta sitä me olemme valmiina tekemään. Haluamme olla vauhdittamassa muutosta kohti kestävää ruokavaliota.

MITÄ TARKOITTAA KASVIPROTEIINIEN MYYNNIN OSUUDEN TUPLAAMINEN?

Kasviproteiinien myynnin osuus kaikista proteiineista on tällä hetkellä 10 %, ja tavoitteemme on, että se on 20 % vuonna 2030.

Kasviproteiineiksi lasketaan muun muassa erilaiset lihankorvikkeet, tofu, pavut, linssit ja pähkinät. Kasvipohjaisille maitotuotteille meillä on oma tavoite, ja niitä emme laske tähän tuplaamistavoitteeseen mukaan.   

Käytämme kasviproteiinien osuuden laskentaan WWF:n ohjeistusta (Retail Guide - Sustainable Diets).

Maitotuotteiden (kuten maitojen, jugurttien ja juustojen) kasvipohjaisten versioiden osalta tavoitteemme on kasvattaa osuus 7 prosentista 10 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Olemme asettaneet tavoitteemme planetaarisen ruokavalion mallin perusteella. Käytämme avuksi WWF:n opasta.

Miten tuplaamme vegeproteiinin myynnin?

Lidlin Vemondo-tuotteita

Laskemme Vemondo-tuotteiden hinnat

Vemondo on oma merkkimme kasvipohjaisille tuotteille. Lähdemme liikkeelle siitä, että olemme laskeneet kaikkien Vemondo-tuotteiden hinnat. Vemondon kasviproteiinien hinnat on laskettu vähintään samalle tasolle kuin vastaava lihaproteiini. 

Erilaisia kasvisruoka-annoksia

Enemmän kasvipohjaisia tuotteita

Kehitämme valikoimaamme, jotta yhä useampi tuote on kasvipohjainen. Muokkaamme jo olemassa olevien tuotteidemme reseptiikkaa niin, että ne sopivat vegaaniseen ruokavalioon. Tuomme myös myyntiin kokonaan uusia vegaanisia tuotteita. 

Lidlin Vemondo-tuotteita

Isosti vegeviikkoja

Olemme tunnettuja viikoittain vaihtuvista teemaviikoista. Espanja- ja Italia-viikkojen lisäksi järjestämme vegeteemaviikkoja, jolloin tuomme myyntiin isoja eriä vegaanisia tuotteita. 
Jatkossa näitä vegeviikkoja järjestetään useammin ja ne ovat laajuudeltaan suurempia kuin aiempina vuosina. 

Miksi ruokavaliotamme pitäisi muuttaa?

Yli puolet eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista on ylipainoisia, ja epäterveelliseen ravintoon liittyvät sairaudet madaltavat jo eliniänodotetta. Toisaalta iso osa maapallon asukkaista ei saa riittävästi ravitsevaa ja terveellistä ruokaa. Eläinperäisen ruoan tuottaminen nykyisellä tahdilla uhkaa maapallon kantokykyä.

Kestävän ruokavalion strategia

Kuvassa on kaavio Lidlin kestävän ruokavalion strategiasta.

Kestävän ruokavalion strategiamme ohjaa sitä, millaiseksi Lidlin tuotevalikoimaa muovataan tulevina vuosina. Linjaus on kansainvälinen ja koskee kaikkia lähes 30 Lidl-maata.

Jatkamme sokerin, suolan ja lisäaineiden vähentämistä omien merkkiemme tuotteista, ja kiinnitämme huomiota myös rasvojen laatuun. Tulemme lisäämään myös täysjyväviljan määrää tuotteissamme. Lisäksi laajennamme vegaanisten tuotteiden valikoimaa muun muassa tuomalla tarjolle enemmän kasvipohjaisia proteiineja.

Muokkaamme tuotteitamme ja valikoimaamme kestävämpään suuntaan, jotta terveelliseen ja ympäristön kannalta parempaan vaihtoehtoon on helppoa ja houkuttelevaa tarttua. Lisäksi pidämme kestävämpiä vaihtoehtoja ja aiheen tärkeyttä esillä.

Mikä planetaarinen ruokavalio?

Kuvassa on kaavio planetaarisesta ruokavaliosta

Planetaarinen ruokavalio koostuu pääosin kasvikunnan tuotteista eli hedelmistä ja vihanneksista, täysjyväviljasta, kasviproteiineista kuten palkokasveista ja pähkinöistä sekä rasvoista. Myös eläinperäisiä tuotteita eli lihaa ja maitotuotteita mahtuu mukaan maltillisesti.

Planetaarinen ruokavalio on hyväksi sekä ihmisille että luonnolle. Se on suunniteltu niin, että 10 miljardia ihmistä voisi elää maapallolla vuonna 2050 syöden terveellisesti ja kuormittamatta planeettaa liikaa. Planetaarisen ruokavalion kehitti kansainvälisten huippututkijoiden EAT-Lancet-komissio ja se julkaistiin vuonna 2019. Planetaarisen ruokavalion perusperiaatteet ovat:

  • Enemmän hedelmiä ja vihanneksia, täysjyväviljoja, palkokasveja, pähkinöitä ja pehmeitä rasvoja
  • Kohtuullisesti kalaa ja äyriäisiä sekä siipikarjanlihaa
  • Vähemmän maitotuotteita, punaista lihaa, sokeria ja kovia rasvoja

Vauhdittamassa ruokajärjestelmän muutosta

Värikästä kasvipohjaista ruokaa

Mielestämme kaikilla on oltava mahdollisuus terveelliseen, kestävästi tuotettuun ja herkulliseen ruokaan. Siksi olemme yhtenä perustajajäsenenä marraskuussa 2023 Suomeen perustetussa kasvipohjaisen ruoan Pro Vege -yhdistyksessä. Pro Vege edistää kasvipohjaisen ruoan kehitystä ja kasvua ja pyrkii tekemään kasvipohjaisesta ruoasta houkuttelevampaa mahdollisimman usealle kuluttajalle.

Lidlissä haluamme tarjota kaikille suomalaisille sekä ympäristön että terveyden kannalta kestävää ruokaa. Siksi olemme iloisia päästessämme edistämään kasvipohjaisen ruoan kasvua ja kehitystä yhdessä muiden elintarvikealan toimijoiden kanssa. 
 

Mukana vaatimassa investointeja kasvipohjaiseen ruokaan

Kuvassa on tummalla puupinnalla puisissa astioissa kasviperäistä ruokaa. Kuvaaja: Reetta Pasanen / WWF.

Olemme mukana WWF:n koordinoimassa Kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin kannattaa investoida nyt -kantapaperissa. Kantapaperin on allekirjoittanut Lidlin lisäksi lähes 30 muuta toimijaa. Allekirjoittaneet vaativat, että vaalikaudella 2023 - 2027 laaditaan laaja kasvipohjaista ruokaa edistävä investointipaketti, joka on vähintään samaa kokoluokkaa kuin Tanskassa.

Kantapaperi ajaa lisäarvoa ruokaketjun jokaiseen osaan ja siinä on viisi kulmakiveä:

  1. Alkutuotannon tukeminen
  2. Jalostusasteen nostaminen
  3. Tuotekehityksen ja tutkimuksen vahvistaminen
  4. Osaamisen kehittäminen ruokaketjussa
  5. Viennissä kasvun avaimet

 

Usein kysyttyä

Valikoimassamme on jatkossakin lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita. Kulutustottumukset muuttuvat hitaasti: kehitämme valikoimaamme suomalaisia asiakkaitamme kuunnellen.

Tulevina vuosina valikoimaamme tulee lisää kasvipohjaisia tuotteita. Omien merkkiemme tuotteista vähennämme suolaa, sokeria ja lisäaineita, lisäämme täysjyväviljaa ja kiinnitämme huomiota rasvojen laatuun. Kehitämme valikoimaamme maku edellä.

Kaupan tehtävä on tarjota vaihtoehtoja ja mahdollistaa terveyden ja ympäristön kannalta kestävämmät valinnat. Tarjoamme vaihtoehtoja ja teemme terveellisistä, planeetan kannalta kestävistä valinnoista helppoja, herkullisia ja edullisia.