Ilona-maitoa tuottavat lehmät ulkoilevat ympäri vuoden.

Ilona – hyvinvoivien lehmien maitoa

Eläinten hyvinvointi on yhä useammalle ratkaisevan tärkeää. Niin myös meille Lidlissä. Haluamme pitää huolta eläinten hyvinvoinnista ja tarjota asiakkaillemme vastuullisemman tuotevalikoiman.

Ilona on Lidlin oma tuotemerkki hyvinvoivan lehmän maidolle ja jogurtille. Hyvinvoivan lehmän maito eli Ilona-maito tulee tiloilta, joilla lehmät elävät vapaina pihatoissa ja pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden.

Ilona-maidolla ja -jugurtilla on eläinten hyvinvoinnista kertova ELVI-merkki. Eläinten hyvinvointi on todennettu Welfare Quality® -auditoinnilla, jossa mitataan eläimen senhetkistä hyvinvointia: lajille ominaista käyttäytymistä, terveyttä, ravitsemusta ja pito-olosuhteita. Welfare Quality® on riippumaton järjestelmä, joka perustuu vahvaan tieteelliseen näyttöön.

ELVI-merkityn maidon lehmä laitumella

ELVI-merkityn Ilona-maidon tarina

Ilona-tuotteille eläinten hyvinvointimerkki ELVI

Kuvassa on logo: Eläinten hyvinvointia - djurens välfärd - ELVI

Ilona-maidolla ja -jogurtilla on ELVI-merkki. Merkki kertoo eläinten hyvinvoinnista luotettavasti ja auttaa tekemään valistuneita valintoja kaupassa. Lidl on Suomessa ensimmäinen kauppaketju, joka on ottanut merkin käyttöön oman merkin tuotteissaan.

ELVI-merkki on Suomen ensimmäinen, riippumaton ja kunnianhimoinen eläinten hyvinvointimerkki. Merkille asetetut vaatimukset ja valvonta ovat tiukkoja.

Ilona-maidon matka

Ilona-maito tulee suomalaisilta tiloilta Pohjois-Savosta. Millaista elämää Wellfare Quality -tiloilla eletään ja kuinka tunnistaa hyvinvoiva lehmä?

Lehmät laitumella.

Ilona-maidon matka

Katso video

Video kuvattu Jääskelän tilalta Kuopiosta kesällä 2019.

Riippumaton arviointi

Hyvinvoivat lehmät laiduntavat.

Ilona-maitoa tuottavilla tiloilla eläinten hyvinvointia auditoidaan Welfare Quality® -kriteerien (WQ) mukaisesti. Arvioitavat pääkategoriat ovat pito-olosuhteet, lajille ominainen käyttäytyminen, terveys ja ravitsemus. WQ-tarkastuskäynnin aikana tarkistetaan muun muassa eläinten fyysinen kunto, tarkkaillaan niiden sosiaalista käyttäytymistä sekä arvioidaan stressitasoa ja suhtautumista ihmiseen. Lisäksi tarkastuksessa arvioidaan tilan olosuhteita.

Ilona-maitoa tuottavat tilat ovat saaneet auditoinnissa erittäin hyvät arvostelut (edistyksellinen taso) ja niillä on kehityssuunnitelma eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi entisestään. Tilat auditoidaan säännöllisesti.

Welfare Quality® (WQ) on riippumaton maailmanlaajuinen järjestelmä, joka perustuu vahvaan tieteelliseen näyttöön. Auditoijien tulee olla Welfare Quality® -komitean arvioimia, sertifioituja auditoijia.

Ilona-tilalta hyvinvoivien lehmien maitoa

Tilan omistajat seisovat lehmien keskellä.

Ilona-maitoa lypsävien lehmien hyvinvointi todennetaan riippumattomalla Welfare Quality -auditoinnilla.  Ilona-maitotiloilta vaaditaan säännöllisesti tehtävissä auditoinneissa erittäin hyvät, edistyneen tason tulokset ja tiloilla on kehityssuunnitelmat eläinten hyvinvoinnin kohentamiseksi entisestään.

Lehmien hyvinvointi on tärkeintä Kuuselan perhetilalla, jossa tuotetaan Ilona-maitoa. Lue, millaista on hyvinvoivien lehmien elämä Ilona-tilalla.

Eläinten hyvinvointi edellä

Ilona-maito_laidunnus_ulkoilu_welfare quality_Lidl

Lehmät ovat sosiaalisia laumaeläimiä, jotka ulkoilevat mielellään, jos siihen on mahdollisuus. Lehmät makaavat yli puolet vuorokaudesta ja ne tarvitsevat paitsi mukavan makuualustan myös paljon tilaa makuulle menemiseen.

Ilona-tiloilla lehmät pääsevät ulos aina halutessaan. Ne asuvat pihatossa, jossa niillä on omat makuupaikat mutta mahdollisuus myös liikkua vapaasti ja seurustella kavereiden kanssa. Lypsyaikaan ne kävelevät itse lypsettäviksi. Kesällä lehmät laiduntavat.

Ilona-maitoa tuottavien tilojen lehmät kuuluvat tuottajille vapaaehtoiseen nautojen NASEVA-terveydenhuoltoseurantaan. Se tarkoittaa, että eläinlääkäri käy vuosittain terveydenhuoltokäynnillä ja tilalla on eläinlääkärin tekemä, terveydenhuoltokäynnin perusteella laadittu kirjallinen terveydenhuoltokartoitus ja -suunnitelma, joka päivitetään vuosittain.

Ilona kaupan hyllyllä

Ilona hyvinvoivan lehmän maitotölkki ja jogurttitölkki.

Ilona-maitoa ja -jogurttia saa kaikista Suomen Lidleistä Hangosta Sodankylään. Ilona-tuoteperheeseen kuuluu hyvinvoivan lehmän kevytmaito ja hyvinvoivan lehmän maustamaton laktoositon jogurtti.

Ilona-maito ja -jogurtti pakataan ympäristöystävällisempään, tavallista kevyempään ja valkaisemattomasta FSC-kartongista valmistettuun tölkkiin, jonka hiilijalanjälki on hyvitetty. Purkin kyljessä Welfare Quality® -merkintä kertoo lehmien varmennetusta hyvinvoinnista.

 

Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi

Kuvassa on piirretty Lidlin ostoskassi ja teksti: Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi.

Olemme asettaneet tavoitteeksemme olla se kauppa, josta löydät Suomen vastuullisimman ostoskassin nyt ja tulevaisuudessa. Huolehdimme puolestasi, että tuotteiden raaka-aineet ovat sertifioituja ja pakkaukset fiksuja. Lisäksi tarjoamme laajan kattauksen terveellisiä tuotteita ja teemme aktiivisesti töitä ilmaston eteen.