Kansainvälinen WWF-yhteistyö

Kansainvälinen WWF-yhteistyö

Yhdessä mahdollistamme kestävämmät valinnat


Olemme käynnistäneet WWF:n kanssa kansainvälisen yhteistyön, joka ulottuu Suomen lisäksi 30 muuhun Lidl-maahan. Viisivuotisen kumppanuuden aikana keskitymme globaaleihin ympäristöhaasteisiin: luonnon monimuotoisuuden, ilmaston ja luonnonvarojen, kuten makean veden, suojeluun. Teemme yhteistyötä jatkaaksemme raaka-aineiden vastuullista hankintaa, torjuaksemme ruokahävikkiä ja edistääksemme kestävää liiketoimintaa myös omien arvoketjujemme ulkopuolella.  

WWF:n avulla haluamme tehdä kestävien ostosten ja valintojen tekemisestä entistä helpompaa kaikille Lidlin asiakkaille maailmanlaajuisesti. Kumppanuuden motto onkin: Yhdessä mahdollistamme kestävämmät valinnat.
 

WWF Partnership

Ilmasto

Olemme asettaneet tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet, jotka pohjautuvat Science Based Targets -aloitteen menetelmiin.
Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen haaste, ja olemme tietoisia vastuustamme. Siksi työ ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on etusijalla kumppanuudessamme WWF:n kanssa. Olemme sitoutuneet vähentämään päästöjämme tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteiden (SBTI) mukaisesti. 

Kehitämme rahoitussuunnitelman ilmaston ja luonnon hyväksi
Osana kumppanuutta kehitämme ja pilotoimme WWF:n kanssa ilmasto- ja luontopohjaista rahoitusta  jäljellä olevien päästöjemme perusteella.   Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman suuri hyöty erityisesti toisiinsa kytkeytyvien luonnon monimuotoisuuden ja veden suhteen. Samalla huomioidaan myös sosiaalisten toimien vaikutukset. Rahoitusliitetään vastaaviin luonnonsuojeluhankkeisiin.

 

Biodiversiteetti

Pyrimme tunnistamaan luonnon monimuotoisuuteen liittyvät ongelmakohdat ja riskit ja ottamaan käyttöön vaikuttavan biodiversiteettistrategian.
Tarkastelemme yhdessä WWF:n kanssa luontoon liittyviä riskianalyysejamme ja tavoitteitamme, jotta voimme kehittää ja edistää kattavampaa luonnon monimuotoisuuden suojelustrategiaa. Näin voimme tunnistaa ja hallita toimitusketjuissamme esiintyviä luonnon monimuotoisuuteen liittyviä riskejä, kuten metsäkatoa ja lajien sukupuuttoa. Keskitymme tunnistamaan erityisen riskialttiita toimitusketjuja ja alueita sekä etsimään tapoja niiden kestävyyden lisäämiseksi. Näille alueille laadimme erityisiä suunnitelmia.

Vesi

Työskentelemme makean veden ongelmakohtien ja riskien tunnistamiseksi sekä vastuullisen vesistrategian toteuttamiseksi. 

Tarkastelemme WWF:n vesiriskityökalun avulla makean veden riskeihin liittyviä analyysejämme ja tavoitteitamme luodaksemme kattavamman strategian vastuulliselle vedenkäytölle. Yhteistyössä WWF:n kanssa tunnistamme ja  hallita vesiin liittyviä riskejä koko arvoketjussamme. Tämä on erityisen tärkeää korkean riskin tuotteissa, kuten kahvissa, hedelmissä ja vihanneksissa, joissa pyrimme ehkäisemään veden saastumisen tai niukkuuden kaltaisia ongelmia.

Avoimuus koskien ilmastoa, luonnon monimuotoisuutta ja vettä
Olemme sitoutuneet avoimuuteen. Osana kumppanuuttamme julkistamme arvoketjussamme havaitut riskit ja toimenpiteet, joihin ryhdymme ympäristövaikutusten vähentämiseksi EU:n metsäkatoasetuksen mukaisesti.

Raaka-aineet

Raaka-aineet ovat valikoimamme perusta. Siksi velvollisuutemme onkin hankkia raaka-aineet sosiaalisesti ja ympäristön kannalta vastuullisella tavalla. Lidlin vastuullisuusstrategia ohjaa raaka-aineisiin liittyvää toimintaamme ja korostaa pitkäaikaista sitoutumistamme metsäkadosta vapaiden tuotteiden hankintaan. Otamme vastuun ja huolehdimme toimintamme kestävyydestä. Tuemme ja kannatamme EU-asetuksen tavoitteita metsäkadosta vapaille toimitusketjuille. 

Kumppanuudessamme WWF:n kanssa haluamme varmistaa kriittisten raaka-aineiden vastuullisen kansainvälisen hankinnan sekä jäljitettävien, metsäkadosta ja ekosysteemien hävittämisestä vapaiden toimitusketjujen perustamisen ja laajentamisen. Ellei toisin mainita, seuraavat tavoitteet koskevat oman tuotemerkin tuotteitamme (valikoima- ja kampanjatuotteet) Suomessa ja kaikissa muissa Lidl-maissa. EUDR:n kaltaiset säädökset huomioiden olemme asettaneet itsellemme seuraavat tavoitteet.

Raaka-aineiden hankinta ilman metsäkatoa ja ekosysteemien hävittämistä
Olemme sitoutuneet hankkimaan riskialttiit raaka-aineet kuten soijan, palmuöljyn, kaakaon, kahvin, naudanlihan, puun, selluloosan ja paperin toimitusketjuista, joissa ei tapahdu metsäkatoa ja ekosysteemien hävittämistä. Kehitämme jatkuvasti raaka-ainestrategiaamme varmistaaksemme, ettei omien tuotemerkkiemme arvoketjuissa ole kytköksiä metsäkatoon tai ekosysteemien hävittämiseen. Tämä lähestymistapa on yhdenmukainen Accountability Framework Initiative (AFI) -aloitteen ja EU:n metsäkatoasetuksen kanssa, ja se perustuu EUDR-lainsäädäntöön.

Metsäkadon ja ekosysteemien hävittämisen lopettamisen määräaikojen noudattaminen*

Varmistamme, että sekä me että tavarantoimittajamme noudatamme AFI:n ja EU:n metsäkatoasetuksen asettamia määräaikoja koskien metsäkadosta ja metsän raivaamisesta vapaita tuotteita. Tämä koskee riskiraaka-aineita soijaa, palmuöljyä, kaakaota, kahvia, naudanlihaa, puuta, selluloosaa ja paperia.

*Tämä lähestymistapa on yhdenmukainen Accountability Framework Initiative (AFI) -aloitteen ja EU:n metsäkatoasetuksen kanssa, ja se perustuu EUDR-lainsäädäntöön.

Jäljitettävyys ja toimittajien sitoutuminen
Vaadimme kaikkia nykyisiä ja uusia tavarantoimittajia hyväksymään tilikauden 2026 loppuun mennessä toimintaperiaatteet, joilla varmistetaan, että niiden toiminnassa ei tapahdu metsäkatoa, muiden luonnon ekosysteemien hävittämistä tai riistoa. Tämä sitoumus ylittää lakisääteiset vaatimukset.

Vastuullisen soijan toimitusketjut
Osana kumppanuutta olemme sitoutuneet luomaan täysin jäljitettäviä soijan toimitusketjuja, joissa ei esiinny metsäkatoa,  tai muiden luonnon ekosysteemien hävittämistä tai heikkenemistä. Tämän saavuttamiseksi arvioimme perusteellisesti suoraan toimitusketjussamme (vaihtoehtoiset proteiinit ja soijatuotteet) sekä valittujen eläintuotteiden, kuten kanan, kananmunien ja sianlihan, rehussa käytetyn soijan alkuperän.  Näin pystymme tunnistamaan osa-alueita, joilla tarvitaan toimia. 

Lisäksi teemme yhteistyötä Collaboration for Forests and Agriculture (CFA) -järjestön kanssa arvioidaksemme ja puuttuaksemme metsäkatoa, ekosysteemien hävittämistä ja heikkenemistä koskeviin ongelmiin omissa soijan toimitusketjuissamme.

 Tavoitteenamme on varmistaa, että soijan toimitusketjumme ovat pitkällä aikavälillä täysin jäljitettävissä ja että niissä ei tapahdu metsäkatoa, ekosysteemien hävittämistä tai heikkenemistä.

Vastuullinen palmuöljy
Kaikki Lidl Suomen omien merkkien elintarvikkeissa käytetty palmuöljy on sekä jäljitettävää että RSPO Segregated -sertifioitua eli vastuullisesti tuotettua. 

Kansainvälisesti Lidl on sitoutunut hankkimaan tilikaudesta 2025 alkaen vain jäljitettävissä olevaa palmuöljyä ja palmunydinöljyä, joka on vapaa metsäkadosta, ekosysteemien hävittämisestä tai heikkenemisestä.  Sen varmistamiseksi 100 % sekä elintarvikkeissa että muissa tuotteissa käytettävästä palmu- ja palmunydinöljystä on täytettävä RSPO Segregated- tai EU:n luomustandardit. Lisäksi 100 % johdannaisista on täytettävä vähintään RSPO:n massatasapainostandardi.

Vastuullinen selluloosa ja paperi
Tavoitteenamme on, että vuoden 2025 elokuun loppuun mennessä hankimme kansainvälisesti ainoastaan jäljitettävissä olevia, metsäkadosta, tai muiden luonnonekosysteemien hävittämisestä ja heikkenemisestä vapaita paperi- ja selluloosatuotteita.
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi analysoimme paperi- ja selluloosatuotteiden laatua ja alkuperää. Tämä analyysi auttaa meitä kehittämään kattavan pitkän aikavälin strategian, jolla varmistetaan, että kaikki paperi- ja selluloosatuotteet ovat täysin jäljitettävissä ja vastuullisesti hankittuja. 

Tämä koskee myös omien tuotemerkkiemme tuotteiden selluloosaa ja paperia, niiden etikettejä ja pakkauksia Suomessa ja kaikissa muissa Lidl-maissa. FSC-, FSC mix-, kierrätys- ja poikkeustapauksissa PEFC-standardit hyväksytään. 
Vastuullinen kaakaon hankinta.

Tavoitteenamme on myydä 100 % jäljitettäviä ja kestäviä kaakaotuotteita. Tärkeä osa työtämme on kaakaon alkuperän analysointi, joka muodostaa perustan kattavan, kestävän hankintastrategian kehittämiselle yhteistyössä WWF:n kanssa. Tämä edellyttää investoimista kaakaopapujen ja -voin täydelliseen jäljitettävyyteen, osallistumista suojeluhankkeisiin keskeisillä ja riskialttiilla viljelyalueilla sekä vuorovaikutusta asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa kestävään tuotantoon sitoutuneiden kaakaontuotantoon liittyvien aloitteiden kautta.

Sertifioitu kahvi: kahvituotteet ja paahdettu kahvi
Kaikki omien merkkiemme kahvi on ollut 100-prosenttisesti vastuullisuussertifioitua vuoden 2019 alusta lähtien. Kahvimme on sertifioitu joko Reilun Kaupan, UTZ-, Rainforest Alliance- tai luomusertifikaatilla.

Lisäksi Lidl on kansainvälisesti sitoutunut myös jatkuvasti lisäämään sertifioidun paahdetun kahvin osuutta 100 prosenttiin.

Sertifioidut teen toimitusketjut
Kaikki EU:n ulkopuolella tuotettu omien tuotemerkkiemme tee on ollut täysin sertifioitua vuodesta 2019 alkaen. Sertifiointi koskee mustaa, vihreää ja rooibos-teetä. Lidl hyväksyy luomu- (EU), Rainforest Alliance- ja Fairtrade-sertifioinnit.

Planetaarinen ruokavalio

Planetaarinen ruokavalio ohjaa valikoimakehitystämme ja sen pohjalta olemme viime vuosina kehittäneet tuotevalikoimaamme lisäämällä kasvipohjaisten tuotteiden määrää. 

Yhdessä WWF:n kanssa syvennämme sitoutumistamme kestävämpään ja terveellisempään ruokavalioon ottamalla käyttöön strategian, jossa kasvipohjaiset tuotteet ovat etusijalla ja jonka tavoitteena on vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta.

Seuraamme eläin- ja kasvipohjaisten proteiinilähteiden suhdetta valikoimassamme ja raportoimme siitä avoimesti. Näiden tietojen perusteella lisäämme valikoimaamme asteittain kestävämpiä ja terveellisempiä kasvipohjaisia tuotteita. Tämä koskee sekä vakiovalikoimamme tuotteita että kampanjatuotteita niin Suomessa kuin muissakin Lidl-maissa. 

Kala ja äyriäiset

Kalan ja äyriäisten osalta kansainvälisesti Lidl pyrkii kunnianhimoiseen tavoitteeseen lisätä valikoiman vastuullisuutta. Keskitymme suurempaan läpinäkyvyyteen ja jäljitettävyyteen esimerkiksi kalastuksen ja kasvatuksen osalta sekä tunnettujen sertifikaattien ja merkkien, kuten MSC, ASC, Bio, BAP4 Star ja GlobalG.A.P., käyttöön.

Tavoitteemme koskevat koko kala- ja äyriäisvalikoimaa Suomessa ja kaikissa muissa Lidl-maissa.  

Kalan ja äyriäisten jäljitettävyys
Olemme sitoutuneet koko kala- ja äyriäisvalikoimamme jäljitettävyyteen ja avoimuuteen. Tilikauden 2024 loppuun mennessä haluamme varmistaa, että kaikki tuotteet on merkitty asianmukaisesti ja että niissä ilmoitetaan tuotantomaa, laji ja kalastus- tai vesiviljelymenetelmä. Pyrimme siihen, että kalojen ja äyriäisten toimitusketjut olisivat täysin jäljitettäviä. Vesiviljelyn osalta tähän sisältyy viljeltyjen lajien ja käytetyn rehun jäljitettävyys. 

Luonnonvaraisten saaliiden osalta pyrimme varmistamaan jäljitettävyyden tarkastelemalla sekä kalastusalusta että yksittäistä saalistapahtumaa.

Vastuullinen kala- ja äyriäisvalikoima
Kaikilla omien merkkiemme tuorekaloilla, kalajalosteilla ja -pakasteilla ja äyriäisillä on joko MSC- tai ASC-sertifikaatti tai ne ovat kotimaisia. Lidliltä löytyy myös MSC-sertifioitua tonnikalaa, ja tonnikalasäilykkeiden osalta vaadimme vähintään houkutinlaitteista vapaata kalastustapaa tai vapa- ja siimakalastusta sekä sen merkintää pakkaukseen. 
Kansainvälisesti Lidlin tavoitteena on varmistaa, että 100 % koko kala- ja äyriäisvalikoimasta on peräisin lähteistä, jotka on luokiteltu WWF:n kriteerien mukaan suositeltaviksi tai hyväksyttäviksi.

WWF luokittelee seuraavat lähteet suositeltaviksi tai hyväksyttäviksi: 
- WWF:n kansainvälinen pisteytysjärjestelmä asteikolla 1-3 
- WWF Suomen liikennevaloihin perustuva WWF:n Kalaopas
- Sertifikaatit MSC, ASC, Bio, BAP4 Star, GlobalG.A.P.
- WWF:n tukemat kalastuksen kehittämishankkeet (FIP) ja vesiviljelyn kehittämishankkeet (AIP).

Olemme myös sitoutuneet lisäämään WWF:n suosittelemista lähteistä peräisin olevien kalojen ja äyriäisten osuutta valikoimassamme. Näillä tarkoitetaan lähteitä, jotka ovat saaneet WWF:ltä arvosanan 1-2.

Mittaamme tätä sitoumusta seuraamalla, kuinka suuri osuus kalan ja äyriäisten kokonaismäärästä on peräisin näistä suositeltavista lähteistä.

Sertifioidut kalojen ja äyriäisten toimitusketjut
Tavoitteenamme on lisätä WWF:n suosittelemat sertifioinnit täyttävien kalojen ja äyriäisten osuutta valikoimastamme. Suositeltaviksi tunnustettuja sertifiointeja ovat MSC, ASC, Bio, BAP 4-Star ja GlobalG.A.P.

Kala- ja äyriäisvalikoiman kokonaisvolyymista mitataan prosenttiosuus.

Kiertotalous ja ruokahävikin vähentäminen

Luonnonvarojen kestävän käytön varmistamiseksi keskitymme kumppanuutemme avulla materiaalien kierrätettävyyden parantamiseen ja ruokahävikin minimoimiseen.

Ruokahävikki omassa toiminnassamme 
Pyrimme edelleen vähentämään ruokahävikkiä myymälöissämme ja jakelukeskuksissamme. Tätä varten kehitämme maailmanlaajuisesti sovellettavaa strategiaa, jolla on selkeät tavoitteet. Keskitymme jätteen minimoimiseen ja myymättä jääneen ruoan käytön optimointiin, mukaan lukien sen lahjoittaminen mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi olemme sitoutuneet raportoimaan säännöllisesti ruokahävikistä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tämä sitoumus koskee myymälöitämme Suomessa ja kaikissa Lidlin toimipisteissä. 

Ruokahävikki toimitusketjuissa
Elintarvikkeiden tuotannossa syntyy usein sivutuotteita, jotka johtavat ruokahävikkiin. Monet näistä sivutuotteista voidaan jatkojalostaa, jolloin kokonaisjätteen määrä vähenee merkittävästi. Olemme sitoutuneet tunnistamaan ja käsittelemään ruokahävikkiä omissa tuotantoprosesseissamme, erityisesti omien tuotemerkkien tuotteissamme. Keskitymme tunnistamaan ja parantamaan tuotantoprosesseja, jotka ovat alttiimpia sivutuotteista aiheutuvalle ruokahävikille.

Pakkausten ja käyttötavaroiden kierrätettävyys
Pyrimme parantamaan pakkausten ja käyttötavaratuotteiden kierrätyskäytäntöjä. Kehitämme ja otamme käyttöön kiertotalousstrategian yhdessä WWF:n kanssa vuoteen 2025 mennessä. Tämä koskee omien merkkituotteiden ja omien käyttötavaratuotteidemme pakkauksia.

Politiikka ja edunvalvonta

Kohdennetun suhdetoiminnan, viestinnän ja koulutustoiminnan avulla pyrimme tiedottamaan teollisuudelle ja yhteiskunnalle valituista aiheista, lisäämään tietoisuutta ja ajamaan kestävämpiä hankintakäytäntöjä.

Osana näitä toimia kehitämme parhaillaan edunvalvontasuunnitelmaa. Suunnitelma sisältää toimenpiteitä rakentavan vuoropuhelun käymiseksi tärkeimpien sidosryhmien kanssa, ja se toteutetaan yhteistyössä emoyhtiömme ja WWF:n kanssa. Toimenpiteillämme pyritään erityisesti suojelemaan ilmastoa, vettä ja luonnon monimuotoisuutta. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on ratkaisevan tärkeää, että lisäämme osallistumistamme kansallisiin aloitteisiin ja hyödynnämme asiantuntemustamme rohkaistaksemme muita liittymään meihin näiden tavoitteiden aktiiviseksi toteuttamiseksi.