Ruoka ei kuulu roskiin
Kaupassa teemme hävikintorjuntaa joka päivä. Ensisijaisesti teemme sitä mitoittamalla tilauksemme oikein ja huolehtimalla tuotteiden nopeasta kierrosta. Toimitamme myymälöihimme tuoretta tavaraa päivittäin, sillä mitä tuoreempina elintarvikkeet saadaan myyntiin, sitä vähemmän hävikkiä syntyy sekä myymälässä että asiakkaan kotona.
Tarjoamme ensimmäisenä Suomessa hävikkihevilaatikot kaikissa myymälöissämme. Lisäksi hukka-alesta voi pelastaa edellispäivän paistopisteleipiä ja päiväyksen lähestyessä tuotteet saavat kylkeensä punaisen alelapun. Viimeisenä myyntipäivänä tuoretuotteet, kuten jogurtit, leikkeleet, tuorelihat ja juustot alennetaan vihreällä -50 % -tarralla. Vuonna 2022 myimme hävikkiruokaa yhteensä 8,5 miljoonaa kiloa.
Hävikkiä on kuitenkin hankala poistaa kokonaan. Tästä syystä teemme yhteistyötä ruoka-apujärjestöjen ja muiden myymättä jääneitä tuotteita vastaanottavien tahojen kautta, jotta saamme ruuan hyötykäyttöön.
Tavoitteet
- Nopea kierto tarkoittaa sitä, että tuotteet eivät seiso tarpeettomasti varastossa tai myymälän hyllyssä. Toimitamme myymälöihin tuoretta tavaraa ja täydennyksiä joka päivä. Nopea kierto takaa, että tuotteiden kysyntä ja tilausmäärät kohtaavat.
- Ruokahävikkiä alle 1,5 %. Tavoitteemme on pitää ruokahävikki alle 15 grammassa yhtä kilogrammaa kohden. Vuonna 2022 alitimme tavoitteemme kirkkaasti ja hävikkiä syntyi vain 1,4 prosenttia.
- Ekotekoja alennuksilla. Päiväyksen lähestyessä tuote saa kylkeensä -20 % -tarran, ja viimeisenä myyntipäivänä tuoretuotteet alennetaan -50 % -tarralla. Tarroitamme tuotteet hyvissä ajoin siten, että myös alennustuotteen ostajalle jää aikaa käyttää ostamansa tuote, eikä hävikki siirry kaupasta kotiin.
Hukka-alella hävikkiä vastaan
Parasta ennen, kenties kelvollista kauemminkin
Faktat
Ei ruokaa kaatopaikalle
Se hävikki, jota emme pysty torjumaan tai lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen hyödynnetään energian tuotannossa. Lidlin reiteillä ajaa rekka, joka kulkee myymälöiden biojätteestä valmistetulla biokaasulla.
Ammattitaitoinen henkilökunta
Koulutamme työntekijöitämme torjumaan hävikkiä mm. huolellisella tilaussuunnittelulla, lämpötilasäädeltyjen tuotteiden oikealla käsittelyllä, huomioimalla tuotteiden päiväykset ja hedelmien ja vihannesten jatkuvalla tuoreusseurannalla.
Tuotteita hyväntekeväisyyteen lähes kaikista myymälöistä
Lahjoitamme vanhenemassa olevia elintarvikkeita myymälöistä ja jakelukeskuksista ruoka-apua jakaville järjestöille ja eläinrehuksi. Varmistamme aina lahjoitusten turvallisuuden yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Hävikin torjunta on ilmastoteko
Noin kolmannes suomalaisen ilmastovaikutuksista tulee ruuasta. Siksi on tärkeää, että ruokaa ei mene hukkaan.