Turhan muovin paikantaminen ja korvaaminen pakkauksissa on haastavaa – asiantuntija antaa pakkausten suunnitteluun yhden neuvon
Suomessa syntyy vuodessa vähintään 120 miljoonaa kiloa muovijätettä. Koska muovi valmistetaan öljystä, sitä olisi syytä vähentää pakkaamisessa. Elintarviketeollisuudella on tärkeä mahdollisuus vaikuttaa tähän, ja pienilläkin muutoksilla pakkauksissa on paikkansa. Turhan muovin paikantaminen ja korvaaminen on kuitenkin pakkaussuunnittelun asiantuntijan mukaan työlästä. Siksi on tärkeää miettiä myös, miten itse muovista voitaisiin tehdä ekologisempaa.
Muovi on monella tapaa hyvä materiaali, jolla on tärkeä tehtävä. Muovi esimerkiksi suojelee elintarvikkeita ja vähentää ruokahävikkiä, jonka ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Jos yksi juustopala päätyy roskikseen, sillä on isompi ilmastovaikutus kuin sitä suojaavalla pakkauksella.
Muovi kuitenkin valmistetaan öljystä, eli fossiilisesta raaka-aineesta, joten on tärkeää paikantaa ylimääräinen muovi ja tehostaa muovin kierrätystä.
– Sieltä, missä muovin käyttö on turhaa, sitä pitää vähentää. Se on tulevaisuuteen katsomista. On kuitenkin suuri työ tunnistaa turha muovi ja löytää kohdat, jossa muovia voidaan vähentää. Haastetta lisää se, että muoville halutaan löytää myös vaihtoehtoinen materiaali, joka toimii toimitusketjun kaikissa muissakin osissa, kuten kuljetuksessa, sanoo tekniikan tohtori, pakkausteknologian kurssin vastuuopettaja Hanna Koivula Helsingin yliopistosta.
Muovin ominaisuuksia on vaikea päihittää. Muovi on halpaa, kevyttä, muotoiltavaa, kestävää, kasattavaa ja sillä voidaan hallita erinomaisesti kosteutta. Koivulan mukaan yllättävän monessa tuotteessa on vettä, ja jos halutaan hallita kosteutta, hyvin usein paras ratkaisu siihen on muovipakkaus. Muovin korvaaminen muilla materiaaleilla on myös iso investointi, sillä pakkauksia valmistavat koneet pitää usein materiaalin vaihdon myötä uusia tai niiden toimintaa muuttaa. Koneiden elinikä on kymmeniä vuosia, joten muutos on hidas, työläs ja hintava. Muovin korvaaminen on hankalaa myös siksi, että muovi ei ole vain yksi materiaali. Muoveja on tuhansia erilaisia erilaisin ominaisuuksin, eikä niitä kaikkia voida korvata yhdellä materiaalilla.
Muun muassa näistä syistä Koivulan mukaan korvaavan materiaalin etsimisen sijaan on usein järkevämpää pohtia, miten itse muovista voitaisiin tehdä ekologisempaa.
– Biopohjaisten muovien käyttöä on tärkeää lisätä aina, kun pystytään. Se vähentää riippuvuuttamme öljystä. Uusiomuovia on myös järkevää käyttää aina, kun se on mahdollista, Koivula sanoo.
Muovia voidaan myös ohentaa, mutta se voi toisaalta johtaa uusiin pulmiin kuljetuksessa, jos tuotteita ei voida ohuempien pakkausten vuoksi enää kasata päällekkäin. Pakkaussuunnittelussa ollaankin Koivulan mukaan isojen haasteiden ja ratkaistavien asioiden edessä eikä pikavoittoja ole tarjolla.
Eroon mustista liharasioista ja maitojen korkeista
Kauppa voi vaikuttaa etenkin siihen, että muovipakkaukset ovat helposti kierrätettäviä. Lidlin tavoite on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki ketjun omien merkkien tuotteiden pakkaukset ovat kierrätettäviä.
Lidlissä on muun muassa vaihdettu mustat liharasiat kirkkaaseen muoviin, mikä helpottaa kierrättämistä. Mustan muovin käyttö Lidlissä väheni tämän myötä 350 tonnilla vuodessa. Muovikorkkien poistuminen Lidlin maitotölkeistä taas säästää yli 30 tonnia muovia vuodessa.
Erityisen pidetty Lidlin pakkauksista on ollut Next Level -vegejauhiksen kartonkipakkaus, josta ohut muovikalvo on helppo irrottaa, ja muovi ja kartonki voidaan lajitella erikseen.
Lidlissä kiinnitetään paljon huomiota siihen, miten tuotteet on pakattu. Pakkauksella on monta tärkeää tehtävää, kuten suojata ruokaa pilaantumiselta ja houkutella asiakasta. Lisäksi pakkauksen pitää toimia kuljetuksessa, kaupan hyllyssä ja kotona.
Pitääkö tuotteen näkyä pakkauksen läpi?
Uusiomuovin käyttö lisääntyy koko ajan. Elintarvikepakkauksissa sitä ei kuitenkaan vielä voida käyttää, sillä elintarvikkeiden pakkaamista säädellään tiukasti turvallisuussyistä.
– Muovipullojen PET-muovi on tällä hetkellä ainoa laajasti käytössä oleva elintarvikelaatuinen uusiomuovi. Turvallisuus on todella tärkeää, koska pitää varmistua siitä, ettei ruoan tai juoman mukana elimistöömme kulkeudu mitään haitallista. Mutta toki on myös mietittävä, missä kohdassa säädöksiä voidaan höllentää, Koivula sanoo.
Toinen uusiomuovin käytön haaste on, että eri lähteistä sekoittuvasta uusiomuovista ei helposti saada läpinäkyvää. Muovin parhaita ominaisuuksia on se, että tuote näkyy sen läpi. Kuluttajien pitäisi siis osata luopua tästä vaatimuksesta, jotta uusiomuovin käyttöä voitaisiin lisätä.
Onneksi uusiomuoville on kuitenkin jo nyt käyttöä. Useita uusiomuovityyppejä käytetään tällä hetkellä esimerkiksi kukkaruukuissa ja ämpäreissä.
Kierrätysohjeet suoraan pakkaukseen
Pakkaus on usein monen eri materiaalin yhdistelmä. Samassa pakkauksessa voi olla muovia, kartonkia ja paperia kiinni toisissaan. Kuluttaja saattaa pohtia, miten pakkaus oikein tulisi kierrättää. Koivula haluaakin rohkaista pakkaussuunnittelijoita ja yrityksiä lisäämään pakkausten kierrätysohjeita.
– Laki ei vaadi pakkauksiin ohjeita ja kierrätysmerkintöjä, mutta kuluttajat ovat toivoneet niitä. Haastetta tähän tuo se, että kierrätysjärjestelmä on eri maissa erilainen, ja jos tuote on myynnissä sekä Suomessa että Ruotsissa, yhteneväisten ohjeiden lisääminen pakkaukseen voi olla hankalaa. Silti neuvoisin ehdottomasti yrittämään, Koivula sanoo.
Pakkausteknologian asiantuntijan mukaan pakkausalalla on käynnissä todella paljon hyvää kehitystä, joka todennäköisesti tuottaa lähivuosina hedelmää.
– On uudenlaista designia, uusia korvaavia materiaaleja, kierrätettävyyttä kehitetään ja lainsäädäntö kehittyy. Pakkausalalla on päällä hyvää pöhinää, Koivula toteaa tyytyväisenä.