Piirrettyjä elintarvikepakkauksia sinisellä pohjalla

Pakkaustarinoita 2021

Muovi on yksi aikamme isoista haasteista. Luontoon joutuessaan muovi on vahingollista, ja muovin kierrättämisessä on vielä paljon parannettavaa. Kun suomalaisilta kuluttajilta kysytään, mitkä ovat kaupan tärkeimpiä vastuullisuustekoja, kärjessä ovat muovin vähentäminen, ympäristöystävällisten pakkausten kehittäminen ja kierrättäminen.

Lidlissä haluamme paikantaa turhan muovin, vähentää ja korvata sitä. Tavoitteemme on vähentää muovia omamerkkituotteidemme pakkauksista viidenneksellä vuoden 2025 loppuun mennessä. Lisäksi aiomme tehdä kaikista pakkauksistamme kierrätettäviä ja lisätä kierrätysmateriaalin määrää pakkauksissamme.

Paljon on jo tehty, mutta tekemistä riittää vielä. Vuoden 2021 alussa kutsuimme yritykset sekä korkeakoulut ja muut oppilaitokset kilpailemaan oivaltavista pakkausratkaisuista, joilla vähennetään ylimääräistä muovia, parannetaan pakkausten kierrätettävyyttä tai luodaan jotakin aivan uutta.

Ja voittaja on…

Piirretty kultamitali

Kilpailun voittajille jaettiin yhteensä 50 000 euron edestä palkintoja. Lisäksi myönnettiin raadin kunniamaininta ja valittiin yleisön suosikki.

Kilpailuaika oli 11.1.–31.3.2021. Lidlin esiraati valitsi osallistujien joukosta yhteensä 15 finalistia, joiden joukosta asiantuntijaraati päätti voittajat. Palkitsemistilaisuus järjestettiin ja voittajat julkistettiin keskiviikkona 16. kesäkuuta. 

 

Terveiset Pakkaustarinoita-webinaarista

Pakkaustarinoita 2021 -kilpailu #pakkaustarinoita

Kilpailun loppuwebinaarissa esittelimme kilpailun finalistit ja palkitsimme voittajat. Lisäksi virtuaalitapahtumassa keskusteltiin muovista ja pakkauksista: onko muovi hyvä vai paha, miten ruokamme pitäisi tulevaisuudessa pakata ja mitä Lidl aikoo tehdä muoville.

Katso webinaaritallenne tästä. 

Ratkaisuja kolmeen pulmaan

Piirretty purkki

1. Eroon ylimääräisestä muovista

Paikanna turha muovi ja etsi keino poistaaksesi sen. Poistimme jo laktoosittomien maitotölkkien muovikorkit, mitä voisimme tehdä seuraavaksi?

Kierrätysmerkki sinisellä pohjalla

2. 100-prosenttisesti kierrätettävä pakkaus

Vaihdoimme Grillimaisteri-pakkausten mustan muovin helpommin kierrätettävään kirkkaaseen muoviin. Keksitkö jotain vastaavaa?

Keltainen tähti sinisellä taustalla

3. Jotakin aivan uutta

Tässä avoimessa kategoriassa haemme aitoja innovaatioita. Onko sinulla idea, jollaista pakkausalalla ei ole vielä kertaakaan nähty mutta joka tekisi pakkauksista aiempaa ympäristöystävällisempiä?

Voittajat valitsi asiantuntijaraati

Pakkaustarinoita-raati: Anu Mänty, Vesa Kärhä, Jussi Manninen, Laura Kvissberg, Antro Säilä

Arviointikriteerit

Piirretty limenpuolikas sinisellä pohjalla

Näitä raati tarkasteli

Relevanssi: Vastaako uusi tuotepakkaus tehtävänantoa? Kuinka paljon uusi pakkaus vähentää muovin käyttöä? Ovatko pakkauksen muovi ja muut materiaalit kierrätettävissä?

Toteutus: Onko ratkaisu realistisesti toteutettavissa? Onko ratkaisun toteutus teknisesti ja taloudellisesti mahdollista? Täyttääkö pakkaus sen tärkeimmän tehtävän eli tuotteen ja sen laadun suojaamisen? 

Käyttö: Miten pakkaus sopii Lidl-myymälöiden arkeen? Kuinka helppoa pakkausten hyllyttäminen, kerääminen ja esillepano on? Kuinka helppoa pakkauksen käyttö on kuluttajalle, kuinka helppo se on kierrättää?

Kekseliäisyys: Kuinka innovatiivinen ratkaisu on? Mikä on sen merkitys tulevaisuuden pakkaussuunnittelussa?

Kilpailun säännöt

Piirretty purkki, jossa teksti Pakkaustarinoita 2021

Kilpailuun voi osallistua vain idealla, joka on sovellettavissa Lidlissä myytäviin elintarvikkeisiin ja päivittäistavaraan.

Sekä olemassa olevalla ratkaisulla että pelkällä toteutuskelpoisella idealla voi osallistua.

Yritys tai oppilaitos voi halutessaan osallistua vaikka kaikkiin kolmeen kategoriaan.