teksti: Elina Virolainen | kuvat: Lidl
Teksti on julkaistu Liedellä-verkkomediassa 3/2023
Lidl vähentää muovin käyttöä tuotepakkauksissa. Parhaimmillaan muovista voidaan poistaa jopa puolet.
Muovi on verraton pakkausmateriaali, onhan se kestävää ja kevyttä ja vieläpä parantaa elintarvikkeiden säilyvyyttä. Muovia kuitenkin tuotetaan liikaa ja kierrätetään liian vähän. Iso osa muoviroskasta päätyy energiajätteeseen tai pahimmillaan luontoon, jossa se on vaaraksi eläimille ja ihmisille. Tämän vuoksi turhaa muovin käyttöä täytyy välttää.
Lidl on vähentänyt muovin käyttöä useissa pakkauksissaan. Esimerkiksi Lidlin Reilu Kevyt ja Reilu Poussu-Nauta-jauhelihapakkauksissa muovin määrää on onnistuttu vähentämään huimat 50 prosenttia. Uusi vakuumipakkaus sisältää saman verran lihaa kuin ennenkin.
Lidl on vähentänyt muovin käyttöä pakkauksissa:
Luopumalla muovista. Aerocell-paristojen muovipakkaukset on vaihdettu kartonkisiin, tuoreyrttien ja -salaattien ruukut maatuviin ja tulppaanien kääreet paperisiin. Luomu-sitruunoissa on luovuttu tarroista, jotka olivat muovia.
Muovipakkausta ohentamalla. Näin Lupilu-vaippapakkauksen muovin määrä väheni 17 prosenttia.
Pakkaamalla tiiviimmin. Nestemäisten pesuaineiden pakkauksissa muovia käytetään 27 prosenttia vähemmän, Alesto-pähkinäpusseissa jopa 18 prosenttia vähemmän ja Florays WC-paperipakkauksissa 9 prosenttia vähemmän.
Pakkauksista paremmin kierrätettäviä
Vaikka turhan muovin käyttöä voidaan vähentää, ei siitä ole tarkoitus luopua kokonaan – ainakaan ennen kuin tilalle keksistään korvaava pakkausmateriaali. Elintarvikkeiden kohdalla muovipakkauksilla on tärkeä rooli ruokahävikin vähentämisessä.
Kurkku on tästä hyvä esimerkki. Kurkku haihduttaa vettä voimakkaasti ja nahistuu pakkaamattomana nopeasti. Muovikääreen avulla estetty ruokahävikki on ympäristövaikutuksiltaan merkittävämpää kuin pakkauksen itsensä tuoma ympäristövaikutus. Kurkun muovikääre on kierrätyskelpoista LDPE-muovia, ja sen osuus kurkun hiilijalanjäljestä on hyvin pieni.
”Ruokaturva pitää aina olla kunnossa, eli säilyvyys ja se, että pakkaus suojaa tuotetta, ovat kaiken a ja o.”
Ennen kaikkea Lidl haluaa tehdä pakkauksista mahdollisimman kierrätettäviä. Tämän vuoksi pakkauksissa on esimerkiksi luovuttu mustan muovin käytöstä, koska sen kierrätysmahdollisuudet ovat rajalliset.
Syksystä 2022 lähtien Lidl on pakannut Isokari Savulohifilee- ja Loimulohifileepalat kierrätyskelpoisiin, vain yhtä muovilaatua sisältäviin kovamuovirasioihin.
Muoville uusi elämä vaippapakkauksissa ja muovipullossa
Lidl pyrkii lisäämään kierrätysmuovin käyttöä pakkauksissaan. Saskia-pulloissa iso osa käytetystä muovista on kierrätettyä.
”Pullonkeräys Suomessa on esimerkki onnistuneesta muovin kierrosta.”
Pullot kiertävät hyvin, koska ne on valmistettu PET-muovista, jota saa käyttää uudelleen elintarvikepakkauksissa. Muiden elintarvikepakkausten osalta kierto ei toteudu samalla tapaa, koska muita muovilaatuja ei saa käyttää uudelleen elintarvikkeiden pakkaamiseen. Keski-Euroopassa kierrätetystä kotitalousmuovista valmistetaan kuitenkin Lidlille esimerkiksi ämpäreitä, puutarhakalusteita ja erilaisia käyttötavaroita.
”Kierrätetyn PET-muovin kysyntä Euroopassa on kasvanut viime vuosina, ja kiertotalouden yleistyessä uskon myös muiden kierrätysmuovituotteiden yleistyvän entisestään.”
Lidlin REset Plastic -muovistrategia
Lidl on tehnyt muovipakkausten kehitystyötä useamman vuoden kansainvälisen REset Plastic -strategian mukaisesti. Strategia on käytössä Schwarz-konsernissa, johon myös Lidl Suomi kuuluu. Strategia huomioi viisi näkökulmaa muoviin: vähentämisen, pakkaussuunnittelun, kierrätyksen, luonnosta poistamisen sekä tutkimuksen ja kehityksen.