Pölyttäjäiset.

Miten kauppa voi suojella luonnon monimuotoisuutta?

Laura Kvissberg.

Herätyskello soi, nouset sängystä ja kävelet keittiöön. Avaat jääkaapin ja alat latoa pöydälle aamiaistarvikkeita: Haluat leivän päälle margariinia, tomaattia ja kurkkua. Kahvia kylkeen. Ehkä vielä joku hedelmä. Tai puuroa itsepoimituilla mustikoilla höystettynä? Nam!

Tiesitkö, että jo aamiaistarvikkeista suuri osa on riippuvaisia pölytyksestä? Sanotaan, että jopa 75% kaikista satokasveista tarvitsee pölyttäjien palveluita menestyäkseen. Ilman kukasta kukkaan lenteleviä mehiläisiä, kimalaisia, perhosia ja kaikenkirjavia ötiäisiä olisi monen aamiainen aika yksipuolinen ja väritön. Ilman pölyttäjiä saisimme sanoa heipat sellaisille arkisille ruoille kuten suklaa, kotimaiset metsämarjat, omenat ja persikat. Jopa avomaankurkku hyötyy pölyttäjistä. Totuus on, että olemme itseasiassa ihmiskuntana täysin riippuvaisia pölyttäjistä, ja siksi tämän aiheen pitäisi olla tärkeä meille jokaiselle.

Ruokakaupan hyllyiltä löytyy satoja, ehkä tuhansia pölyttäjien mahdollistamia tuotteita. Koska Lidl haluaa myydä näitä tuotteita myös tulevaisuudessa, on selvää että sen on myös osallistuttava pölyttäjien pelastustalkoisiin. Vaikuttavimmat teot luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi löytyvät yleensä kauempaa tuotteiden toimitusketjuista ja liittyvät maatalouteen. Elinympäristöjen katoaminen sekä torjunta-aineet on tunnistettu suurimmiksi uhiksi pölyttäjille maailmanlaajuisesti, minkä vuoksi luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen on myös Lidlin vastuullisuustyön keskiössä.

Voimme myös suurena kauppaketjuna vaikuttaa maatalouden käytäntöihin erilaisten valikoimalinjaustemme kautta. Lidlissä myytävien vastuullisuussertifioitujen tuotteiden osuus koko valikoimasta lienee Suomen suurin. Pölyttäjille parempia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi luomutuotteet ja Reilu kauppa -sertifioidut tuotteet, joiden viljelyssä asetetaan erityisiä vaatimuksia mm. torjunta-aineiden käytölle sekä maankäytölle. Kaupan tehtävä ei silti ole vain mahdollistaa vastuullisia valintoja asiakkailleen, vaan pyrkiä myös itse tekemään niitä aktiivisesti ja vaikuttavasti: Lidl on asettanut tavoitteeksi metsäkatovapaat toimitusketjut vuoteen 2025 mennessä, ja odottaa samaa myös muilta kauppaketjuilta. Tietyt torjunta-aineet Lidlin hedelmissä ja vihanneksissa on jo kielletty, ja kaikilla Lidlille tuottavilla viljelijöillä on vähintään Global GAP -ympäristösertifiointi. Lähitulevaisuudessa auditoinneissa keskitytään entistä enemmän juuri luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen yhdessä Global GAP -organisaation kanssa kehittämämme Biodiversity -lisäosan avulla.

Vaikka kaupan suurimmat vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen syntyvätkin sen myymien tuotteiden kautta, ei se silti tee myös paikallisia ympäristöprojekteja turhiksi – päinvastoin. Tulevana kesänä Lidl tukee Suomen Luonnonsuojeluliiton työtä pölyttäjien elinympäristöjen ennallistamiseksi kolmen niittyprojektin kautta. Jokainen meistä voi harjoittaa luonnonkirjoa tukevia toimia vaikka omalla kotipihallaan jättämällä osan pihasta luonnontilaan, istuttamalla niittykukkia tai ripustamalla linnunpöntön. Mallia voi käydä katsomassa vaikka Vantaan Vapaalan myymälästä, jossa komeilee 75 metriä pitkä, ötiäisiä kuhiseva lahopuuaita. Itse olen päättänyt ottaa kesän puutarhafilosofiaksi ns. hallitun hoitamattomuuden periaateen, jossa puutarhan annetaan tarkoituksella vähän rehottaa, nurmikko jätetään leikkaamatta ja risukasat siivoamatta. Tämä mahdollistaa sekä laiskottelun että elämää kuhisevan puutarhan. Win-win?

Kirjoittaja: Laura Kvissberg, valikoiman vastuullisuuspäällikkö, Lidl Suomi