Lyydia jakaa ruoka-apua yhdeksällä pisteellä ympäri Jyväskylää.

Hävikkiruoalle uusi elämä Lidlin ja ruoka-apu Lyydian yhteistyön kautta

Hävikkiruoka saa uuden elämän ruoka-avun kautta

Ruoka-avun jonot ovat pidentyneet Suomessa näkyvästi. Myymättä jäänyttä ruokaa ei heitetä Lidlillä roskiin, vaan se lahjoitetaan ruoka-apuun. Yhteistyötä tehdään ympäri Suomen eri ruoka-apujärjestöjen kanssa. Yksi näistä on ruoka-apu Lyydia Jyväskylässä. Lyydia kokoaa Lidlin tuotteista ruokakasseja ja jakaa apua tarvitseville.

Ruoka-avun merkitys suomalaisille on kasvanut. Ruoka-avun tarpeessa olevia ihmisiä on tänä päivänä mahdoton lokeroida, mukaan mahtuu erilaisia ja -taustaisia ihmisiä, joiden toimeentulo on jostain syystä romahtanut. Lidl osallistuu ruoka-apuun viikottaisilla ruokalahjoituksilla lähes kaikista myymälöistä ja kolmesta jakelukeskuksesta.

”Kuka tahansa voi tarvita tänä päivänä ruoka-apua. Kun raha ei riitä ruokaan, turvaudutaan ruoka-apuun. Ihmisten hätä on tällä hetkellä suuri – riittääkö apua minulle, kun jonot kasvavat”, Lyydian verkostokoordinaattori Johanna Kuukkanen kertoo.

”Ruoka-apu on ollut oleellisen tärkeä apu lukuisille suomalaisille jo pitkään. Viimeaikaiset talouden haasteet ovat lisänneet tarvetta näkyvästi”, Lidlin Laukaan jakelukeskuksen logistiikkapäällikkö Toni Pigg lisää.

Synergia löytyi heti

Joka tiistaiaamu Lidlin Laukaan varastosta lähtee useita lavallisia hävikkiruokaa Lyydialle Jyväskylän keskukseen. Lidlin logistiikka pitää huolen, että hävikkiruoan päivämäärät on tarkastettu ja kuljetukset lähtevät ajallaan. Viikottain Lidl luovuttaa ruokaa Lyydialle 4–7 lavallista. Lidl ja Lyydia aloittivat yhteistyön syksyllä 2021, jolloin uusi ruoka-apukonsepti perustettiin. Ruoka-apu Lyydian toiminnasta vastaa Jyväskylän Suvanto ry.

”Lyydian konsepti oli mielestämme alusta asti hyvä ja vastuullisuuden näkökulmasta toimiva. Meillä on ollut koko ajan tekemisen meininki ja yhteinen tahtotila”, Pigg sanoo.

Ruokakassin sisältö vaihtelee viikottain. Sisältö paljastuu lyydialaisille vasta, kun Lidlin kuljetus saapuu. Lyydia kokoaa kumppaneiltaan saamistaan tuotteista ruokakassit, joita se jakaa viikossa noin 450. Luovutettujen kassien määrä riippuu perheen koosta. Ensimmäisenä toimintavuotenaan Lyydia luovutti yli 16 000 ruokakassia. Seuraavana vuonna luku yli kaksinkertaistui 34 000:een. Lyydia jakaa ruoka-apua yhdeksällä pisteellä ympäri Jyväskylää eri yhteistyökumppaneiden avulla.

”Ilman Lidliä emme pystyisi pyörittämään ruoka-apua. Yhteistyö on ollut alusta asti mahtavaa ja Lidlin apu korvaamatonta. Myös asiakkaamme ovat Lidlin avusta kiitollisia”, Pusaa kertoo.

Stigma hälvenee

Asenteet ruoka-apua kohtaan ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Stigma on jonkin verran hälventynyt. Ruoka-avun vastaanottaminen ei ammattilaisten mukaan nykyisin ole enää yhtä suuri häpeä.

Ruokajonossa vaihdetaan kuulumisia ja puhutaan päivänpolttavista asioista, ystävyyssuhteitakin on ruokajonossa syntynyt. Lyydia panostaa siihen, että ihmisten kohtaaminen olisi mahdollisimman arvokasta.

”Totta kai jokainen ihminen haluaisi olla itseellinen ja itsenäinen. Maapallolla ja yhteiskunnassa tapahtuu kuitenkin asioita, jotka voivat viedä ihmisiltä toimeentulon. Kesäaikana lapsiperheissä ruoka-avun tarve usein lisääntyy, koska kouluruokaa ei ole tarjolla. Tämä on surullista”, Jyväskylän Suvanto ry:n työntekijät Kuukkanen ja Pusaa sanovat.

Tiesitkö?

Veroilla rahoitetaan hyvinvointia.


Lidl Suomen kokonaisverokertymä on 400 miljoonaa euroa vuodessa. Tällä verokertymällä voi rahoittaa vuosittaisen perusopetuksen lähes 40 000 lapselle, kuukausipalkan yli 109 000 sairaanhoitajalle tai lähes 70 000 kotitalouden vuosittaiset ruokamenot.

Lidlin Laukaan jakelukeskuksen logistiikkapäällikkö Toni Pigg valmistelee tuotelähetystä ruoka-apuun.

Lidlin Laukaan jakelukeskuksen logistiikkapäällikkö Toni Pigg valmistelee tuotelähetystä ruoka-apuun.