Leipurit poseeraavat runebergintorttujen kanssa.

Porin Leipä

Yli puoli miljoonaa torttua lähes käsityönä – Porin Leipä leipoo Lidlinkin runebergintortut

Teksti:  Elisa Ojala | Kuva: Kirsi-Marja Savola 
Teksti on julkaistu Liedellä-verkkomediassa 1/2023

Porin Leipä valmistaa Lidlin Deluxe runebergintortut. Vaikka valmistuspaikka on Porvoon sijaan Pori, ovat perinteet kunniassa ja torttujen herkullinen maku kunnia-asia.

On tammikuun loppupuoli ja runebergintorttusesonki on Porin Leivän Sarpin leipomon toimipisteessä kiihkeimmillään, helmikuun alku ja h-hetki lähestyy. Työt torttujen parissa on aloitettu aamulla kello kuusi. Tänään on koristelupäivä, torttupohjat saavat pintaansa vadelmahillon ja hillo reunat valkoisesta sokerikuorrutteesta. Lopuksi ne pakataan kahden tortun myyntipakkauksiin.

Leipomotyöntekijöiden kädet käyvät vikkelää tahtia ja käsityön runsas määrä yllättää. Hillo ja sokerikuorrute pursotetaan käsin, pakkaaminenkin tapahtuu käsipelillä, liukuhihna vain kuljettaa tortut seuraavalle työntekijälle.

”Yhden työvuoron aikana ehtii pursottaa hillot noin 3000 runebergintorttuun. Yhteensä leivomme vuosittain vajaa 600 000 runebergintorttua. Moni niistä myydään Lidlissä”, Porin Leivän valmistuspäällikkö Niko Valve kertoo.

Faktaa

3. sukupolven leipomo

Porin Leipä Oy on perheyhtiö, joka on osa turkulaista Leipomo Rosten -konsernia. Toimitusjohtaja Kari Meltovaara on Porin leivän perustajasukua.

2 leipomoa

Porin Leivällä on lepomot sijaitsevat Porissa. Leipomoihin kuuluvat Porin Leipä ja Sarpin konditoria-leipomo.

140 työntekijää

Porin Leipä työllistää noin 140 henkilöä, joista 110 tuotannossa. Leipomo valmistaa tuore- ja pakasteleipomotuotteita.

Runebergin torttuja.

Puolen vuoden torttusesonki

Runebergin päivää vietetään 5.2., mutta leipomoiden torttusesonki alkaa yleensä jo syksyllä, noin puolta vuotta aikaisemmin. Porin Leivässä torttujen leivontaurakka aloitetaan syyskuussa. Silloin sekoitetaan taikinoita ja paistetaan torttupohjia urakalla. Torttupohjat koristellaan, pakataan ja pakastetaan. Tortut sulatetaan vasta vähän ennen siirtymistä kaupan hyllyyn asiakkaiden iloksi.

”Runebergintorttu on sesonkituote, jota nautitaan helmi–tammikuussa muutaman viikon ajan. Leipomot valmistavat tortut etukäteen, jotta herkkuja riittäisi kaikille halukkaille”, Niko Valve kertoo.

Pitkät perinteet

Lidlin Deluxe runebergintortut ovat tulleet Porista kaikkiin Suomen Lidl-myymälöihin jo kymmenisen vuotta.

”Porin Leivän ja Lidlin yhteistyö alkoi yli 20 vuotta sitten, kun Lidl tuli Suomeen. Meidän leipomiin tuotteisiin on siis voinut törmätä Lidlissä oikeastaan aina”, toimitusjohtaja Petri Kivineva kertoo.

Porin Leivän oma historia ulottuu vielä paljon pidemmälle. Viime vuonna juhlittiin leipomoyrityksen 75-vuotissyntymäpäivää.

”Porin Leipä on vanha porilainen perheyritys, se on perustettu vuonna 1947 sotilasnäkkileipätehtaaksi.”

Vuoden 2022 lopussa turkulainen leipomo Rosten osti Porin Leivän, mutta turkulaisten kanssakaan ei olla yhdessä ensimmäistä kertaa.

”Porin Leipä osti itseasiassa Rostenin 1980-luvun alussa. Samalla vuosikymmenellä kaksi omistajasukua jakoivat leipomot kuitenkin taas kahdeksi yritykseksi. Porin Leivän toinen perustajasuku Meltovaara jäi Rostenin omistajaksi. Nyt uusimman yrityskaupan myötä Meltovaaran perhe palaa Porin Leivän omistajaksi ja yritykset yhdistyvät jälleen”, Kivineva selvittää perheyhtiön omistajakiemuroita.

Leipurit runebergin torttujen kanssa.

Erityiset ainesosat ja oikea kosteus

Lidlin runebergintortut leivotaan kuitenkin vain ja ainoastaan Porissa, tarkoin varjellulla Sarpin leipomon vanhaan reseptiin pohjautuvalla ohjeella.

”Runebergintortturesepti on vuosien saatossa toki pikkuisen muuttunut. Siihen on tehty hienosäätöä ja saatu entistä toimivampi ohje. Meidän tortujen salaisuus on hillosydän ja aito rommi-vesikostutus. Kosteus on juurikin loistava”, Niko Valve paljastaa ja jatkaa:

”Lidlin vaatimustaso on korkea. Maku ja laatu ovat tärkeitä, mikä sopii tietenkin meille.”

Porilainen runebergintorttu on epäilemättä onnistunut ja herkullinen luomus, mutta tuleeko torttuja syötyä, kun niiden kanssa on työskennellyt lähes päivittäin jo puolisen vuotta?

”Kyllä niitä kauden aikana tulee satunnaisesti syötyä. Laadunvalvonta mielessä tietenkin”, Niko Valve nauraa.

Valmiit runebergin tortut pahvilaatikossa.
Runebergin torttuihin laitetaan kuorrutetta.
Valmis myyntipaketti runebergin tortuista.

60 % kotimaista, 40 % maailman makuja

Myymistämme elintarvikkeista 60 prosenttia on ostettu kotimaisilta tavarantoimittajilta. 16 vuoden aikana olemme panostaneet kotimaisuuteen ja viisinkertaistaneet suomalaisten tavarantoimittajiemme määrän. Hyllyissämme on tilaa myös kansainvälisten herkkujen parhaimmistolle.