Suomen Lidlin paistopisteiden suosikkileivät maistuvat myös ulkomailla. Muutaman vuoden kestänyt vientiyhteistyö Lidlin kanssa on ollut sujuvaa, Primulasta kerrotaan.
Suomen Lidlien suositut paistopistetuotteet – Luomuruispala ja Luomukaurasydän – maistuvat myös ulkomailla. Lidl on vienyt leipiä usean vuoden ajan Tsekkiin, Slovakiaan, Puolaan ja Latviaan.
Leivät valmistaa järvenpääläinen Leipomo Primula. Yrityksen vt. toimitusjohtaja Juha Salonen kertoo, että leipiä viedään kiitettäviä määriä.
”Meillä on jonkin verran kokemuksia viennistä, mutta isot volyymit löytyivät Lidlin kanssa yhteistyössä”, Salonen kehuu.
Jotta kaupan hyllylle pääsee ulkomailla, täytyy nähdä paljon vaivaa, esimerkiksi matkustella ja verkostoitua alan messuilla. Tähänkin haastatteluun Salonen vastaa elintarvikealan PLMA-messuilta Hollannin Amsterdamista.
Hän kertoo, että Lidlin kanssa vienti on ollut sujuvaa ja tehokasta, kiitos valmiin jakeluverkoston. Asiat hoituvat kätevästi yhden ja saman yhteyshenkilön kanssa, oli kyse kotimaan tai ulkomaan kaupasta.
Primula hoitaa leivät kohdemaiden keskusvarastoihin ja Lidl siitä eteenpäin myymälöihin. Salonen kertoo, että logistiikan hallinta on erilaista, kun etäisyydet ovat pidemmät.
"Mutta nyt sekin hoituu jo rutinoituneesti.”
Primulan tuotteet olivat niin sanotusti vientiin valmiita, sillä Primulalla on käytössään kansainvälisesti hyväksytty BRC-järjestelmä, joka valvoo elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua.
Ruis- ja kaurabuumi leviää Eurooppaan
Maissa, joihin Primula vie paistopistetuotteitaan, syödään pääasiassa vehnäleipää. Salonen kertoo, että kauratuotteita alkaa näkyä jo enemmän Keski-Euroopassa, mutta kaurabuumista ei vielä voida puhua.
”Kaura nähdään lähinnä rehuviljana, ja ruista taas sekoitetaan vehnään leivonnassa.”
Salonen kuitenkin uskoo, että ruis- ja kauratuotteet yleistyvät ulkomailla viljojen hyvän maun ja terveellisuuden vuoksi. Tästä kertovat esimerkiksi Luomuruispalan ja Luomukaurasydämen hyvä vastaanotto.
Kenties markkinoille kaivataan enemmän suomalaisia ruis- ja kauratuotteita?
”Suomessa osataan leipoa hyvänmakuisia ruis- ja kauraleipiä. Patonkeja ja perinteisiä leipomotuotteita on markkinoilla pilvin pimein, ja niihin meidän on vaikea tuoda lisäarvoa. Suomalaisten mahdollisuudet ovat rukiista ja kaurasta tehdyissä tuotteissa.”
Leipomo Primula
- Valmistaa leipomotuotteita ja leipiä.
- Sijaitsee Järvenpäässä.
- Alkuperäinen Leipomo Primula perutettiin vuonna 1908. Nyt suurimman osuuden siitä omistaa Leipomo Salonen.
- 36 työntekijää
- Liikevaihto 9,9 miljoonaa vuonna 2022