Teksti: Elisa Ojala | Kuvat: Mari Lahti
Teksti julkaistu Liedellä-verkkomediassa 08/2022
Säästä perunan kuoret roskikselta, tee niistä sipsejä! Perunankuorisipsit hurmaavat koko perheen.
Teitkö juuri ison satsin perunamuusia tai kulhollisen porkkanaraastetta? Vältä hävikkiä, ota juuresten kuoret talteen ja paista ne öljyssä rapeiksi sipseiksi. Sipseiksi sopivat kaikkien juuresten puhtaat kuoret. Peruna on tutuin vaihtoehto, mutta yhtä hyvin voit käyttää punajuuren, porkkanan tai palsternakan kuoria.
Vältä hävikkiä myös paistamisen jälkeen. Siivilöi ja pullota jäähtynyt paistoöljy. Voit käyttää samaa öljyä toisenkin kerran sipsien tai vaikka munkkien paistamiseen.
2-4 ANNOSTA | GLUTEENITON | 30 MIN
Ainekset
Perunankuoria (1–2 kg perunoista) | |
7–10 dl | rypsiöljyä |
½–1 tl | suolaa |
Ohje
1. Kuivaa perunankuoret kahden talouspaperin tai pyyhkeen välissä.
2. Lämmitä öljy kattilassa tai padassa noin 180-asteiseksi. Laske kourallinen perunankuoria öljyyn ja anna paistua kullanruskeiksi.
3. Nosta rapeiksi paistuneet kuorisipsit reikäkauhalla öljystä, laita lautaselle talouspaperin päälle. Anna ylimääräisen rasvan valua pois. Paista seuraava erä perunankuoria ja jatka, kunnes kaikki perunankuoret on paistettu.
4. Mausta sipsit hieman lämpiminä suolalla.