Piirrettyjä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla

Finalistit ja voittajat

Mehiläisvahakartonki, merimuovipullo, monomuovi, panttisysteemi ja monta muuta ideaa

Pakkaustarinoita-kilpailuun saapui lähes 80 työtä, joiden takana on yrityksiä, yhdistyksiä ja korkeakoulujen opiskelijoita. Esiraatimme valitsi töistä 15 finaaliin.

Asiantuntijaraadin valitsemat voittajat paljastettiin 16.6.2021. Koska hyviä ideoita mahtui finaaliin runsaasti, 50 000 euron palkintosumma jaettiin viiden voittajan kesken tasan. Lisäksi myönnettiin raadin kunniamaininta ja valittiin yleisön suosikki.

Onnea kaikille voittajille!

Piirrettyjä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla

1 | Hätälä: vastuulliset kalapakkaukset

VOITTAJA - Kategoria 2 - 100 % kierrätettävä pakkaus

Hätälä osallistui kilpailuun kokonaisuudella, jossa kalapakkausten muovia vähennetään ja siitä tehdään täysin kierrätettävää kolmessa eri pakkaustyypissä: kovakalvorasioissa, tuorekalarasioissa ja vakuumipakkauksissa.

Raadin perustelut:

Hätälän kilpailutyössä muovi vähenee vähän monessa eri kohdassa, jolloin pienistä askelista tulee iso askel. Ratkaisu on käytännönläheinen: toteutustapa on realistinen ja uudet pakkaukset heti käytettävissä. Kierrätettävän monomateriaalin ja muovin vähentämisen yhdistelmä on todella vaikuttava ja Hätälä olisi voinut saada palkinnon myös ensimmäisestä kategoriasta. Kuluttajan kannalta ratkaisu on helppo: se ei muuta pakkausten käytettävyyttä tai ulkonäköä.

Piirrettyjä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla.

2 | VihreäKeiju: Woodly puumuovi

VOITTAJA - Kategoria 3 - Jotain aivan uutta

VihreäKeijun kilpailuun ilmoittamaa Woodly-puumuovia voidaan käyttää esimerkiksi tuoreyrttien kääreenä. Puumuovi on hiilineutraali materiaali, jonka avulla voidaan vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Selluloosapohjainen materiaali soveltuu kierrätettäväksi muovinkierrätyksessä.

Raadin perustelut:

Puusta valmistettu ”muovi” on hiilineutraali ja vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Mahdollisia käyttökohteita on paljon enemmän kuin yksittäiset yrtit. Ratkaisulla on myös vientipotentiaalia.

Piirrettyjä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla.

3 | Stora Enso: Trayforma-kartonkivuoka

Stora Enson Trayforma-kartonkivuoka sopii tuore-, mikro- ja uunivalmiille pakasteaterioille. Se vähentää valmisaterioiden hiilijalanjäljen alle 64 prosenttiin verrattuna muoviseen vuokaan. Vuoka soveltuu kierrätettäväksi kartonkikierrätyksessä.

Värikkäitä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla.

4 | Orat: Sealpac eTray-muovirasia

Oratin kilpailuun ilmoittama Sealpac eTray-muovirasia vähentää muovia noin 40 prosenttia perinteiseen rasiaan verrattuna. Ohut rasia vahvistetaan kartonkikerroksella. Muovi ja kartonki voidaan kierrättää erikseen.

Värikkäitä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla.

5 | Finnvacum: kierrätettävä monomuovi

VOITTAJA - Kategoria 2 - 100 % kierrätettävä pakkaus

Finnvacumin täysin kierrätettävä monomuovi sopii esimerkiksi viipaloitujen elintarvikkeiden, makkaroiden, jauhelihan ja einesten pakkaamiseen. Monomuovista valmistettujen flowpack-pakkausten avulla muovin määrää voidaan vähentää jopa 70 prosenttia.

Raadin perustelut:

Monikerrosmuovien yhdistäminen edistää kiertotaloutta merkittävästi. Ratkaisu ei ehkä ole mediaseksikäs, mutta se on hyvin käytännönläheinen ja monikäyttöinen erilaisissa tuoteryhmissä. Muovin väheneminen 70 prosentilla on kova luku ja vähentää jätteen määrää kotitalouksissakin.

Värikkäitä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla.

6 | Wipak: kierrätettävä vakuumipakkaus

Wipakin kierrätettävät vakuumipakkaukset valmistetaan monomuovista. Niihin voidaan pakata esimerkiksi lihajalosteita, tuorelihaa ja kalaa. Hiilidioksidipäästöt laskevat yli 40 prosentilla perinteisiin pakkauksiin verrattuna.

Värikkäitä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla.

7 | Walki: kompostoituva elintarvikepakkauskalvo

Bioska-pakkauskalvo on täysin kompostoituva eikä sisällä muovia. Hengittävä biokalvo antaa siihen pakatulle tuotteelle pidemmän säilyvyyden varsinkin huoneenlämmössä.

Värikkäitä ruokapakkauksia sinisellä pohjalla.

8 | Mondelez: Philadelphia-tuorejuustopakkaus

VOITTAJA - Kategoria 1 - Eroon ylimääräisestä muovista

Mondelez vaihtaa Philadelphia-tuorejuuston pakkausten materiaalin kierrätysmuoviin vuoden 2022 lopussa, mikä vähentää muovin tarvetta ja pienentää hiilidioksidipäästöjä. Suomessa muovia säästyy 1,4 miljoonan Philadelphia-pakkauksen verran vuodessa.

Raadin perustelut:

Philadelphia-tuorejuuston pakkauksen vaihtaminen kierrätysmuovimateriaaliin on uraauurtava, koska tällaisessa tuoteryhmässä ei ole Suomessa aiemmin käytetty kierrätettyä materiaalia. Suositun tuotteen pakkaaminen kierrätysmuoviin tuo merkittävän uuden käyttökohteen uusiomuoville ja vähentää neitseellisen muovin käyttöä.

Piirrettyjä pakkauksia sinisellä taustalla.

9 | XAMK: kartonkipakkaus mausteille

RAADIN KUNNIAMAININTA

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKissa ideoitu kartonkipakkaus mausteille on uusi tapa käyttää elintarvikekartonkia. Kaunis ja ekologinen minitölkki on täysin kierrätettävä.

Raadin perustelut:

Ideassa on vielä kehiteltävää: miten maut saadaan säilymään eli minkälainen sulkumateriaali kartonkipakkauksessa olisi? Kuitenkin XAMKin tölkkimaustepakkaus on aidosti uudenlainen ja toisaalta oikeastaan ilmiselvä ratkaisu. Pakkauksessa on todella kaunis muotoilu ja tölkkimuotoinen pakkaus on näppärä käytössä verrattuna vaikkapa maustepusseihin.

Piirrettyjä pakkauksia sinisellä taustalla.

10 | XAMK: Rectangle-pullo

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKissa ideoidut Rectangle-pullot asettuvat päällekkäin. Neliskanttinen muoto säästää tilaa ja vähentää rahtikuluja sekä kolliin tarvittavaa kääremuovia.

Piirrettyjä pakkauksia sinisellä pohjalla.

11 | Metropolia: mehiläisvahapinnoitteinen kartonkirasia

YLEISÖN SUOSIKKI

Metropolia-ammattikorkeakoulussa kehitetty mehiläisvahapinnoitteinen kartonkirasia sopii esimerkiksi jauhelihalle, kalalle, kanalle tai kasviproteiinille. Ilmatiiviys saavutetaan sulattamalla kannessa oleva mehiläisvaha kiinni pakkauksessa olevaan mehiläisvahaan. Kierrätettävä kartonkikeräyksessä.

Piirrettyjä pakkauksia sinisellä pohjalla.

12 | Metropolia: TYRSKY-kosmetiikkapakkaussarja

Metropolia-ammattikorkeakoulussa kehitetty TYRSKY-kosmetiikkapakkaussarja on muoviton. Kierrätetystä paperista valmistettu pakkaus kierrätetään biojätteenä.

Piirrettyjä pakkauksia sinisellä pohjalla.

13 | Sinebrychoff: Coca-Cola merimuovipullo

Sinebrychoff toi kilpailuun Coca-Cola-merimuovipullon. Uudella teknologialla valmistetussa pullossa on 25 prosenttia merestä kerättyä, elintarviketasoiseksi käsiteltyä muovia.

Piirrettyjä pakkauksia sinisellä pohjalla.

14 | Best Before: elintarvikepakkausten ympäristöpisteytys

Elintarvikepakkausten ympäristöpisteytys perustuu pakkausten elinkaariseen (LCA) ympäristövaikutusten laskentaan ja huomioi muun muassa pakkausten roolin ruokahävikin vähentämisessä sekä kierrätettävyyden.

Piirrettyjä pakkauksia sinisellä pohjalla.

15 | Kamupak: digitaalinen panttijärjestelmä

VOITTAJA - Kategoria 1 - Eroon ylimääräisestä muovista

Kamupakin digitaalinen panttisysteemi mahdollistaa pakkausten uudelleenkäytön. Sen avulla voi korvata kertakäyttöisiä hyllytuotepakkauksia uudelleenkäytettävillä pakkauksilla. Uudelleen käytettävät pakkaukset voivat pienentää pakkausten ympäristövaikutuksista jopa 70–90 prosenttia.

Raadin perustelut:

Kamupakin panttijärjestelmän perusidea vähentää muovia merkittävästi ja lisäksi uudelleenkäytettävät rasiat sisältävät hyvin vähän muovia. Hiilidioksidilaskennat on tehty: ratkaisu on vaikuttava ja perusteltu. Digitaalisuus on tätä päivää ja tulevaisuutta. Kamupakin panttisysteemin kehitys on jo varsin pitkällä ja sillä on hyvät edellytykset laajentua myös ruokakauppaan. Pullojen kierrätyksestä tiedetään jo, että kulutustuotteiden kierrätysaste voidaan saada hyvin korkeaksi, miksei siis ruokapakkauksissakin.