Muovi on kätevä materiaali. Se on kevyttä, kestävää ja monikäyttöistä, ja se suojelee ruokaa pilaantumiselta. Kuitenkin muovi on myös yksi aikamme isoista haasteista: sitä tuotetaan yhä enemmän ja kierrätetään liian vähän. Muoviroska on vahingollista ihmisille, eläimille ja ympäristölle.

Muovistrategiamme

Asetimme ensimmäisenä suomalaisena kauppaketjuna tavoitteen muovin vähentämiselle valikoimastamme. Tavoitteemme on vähentää viidennes muovista omamerkkituotteidemme pakkauksista, tehdä kaikista pakkauksistamme kierrätettäviä ja nostaa kierrätysmateriaalin osuus pakkauksissamme 20 prosenttiin vuoden 2025 loppuun mennessä.

Nämä toimenpiteet ovat osa Schwarz-konsernin kansainvälistä REset Plastic -muovistrategiaa, jossa Lidl Suomikin on mukana. REset Plastic on kokonaisvaltainen ohjelma, jossa muovin käyttöön vaikutetaan vähentämisen, pakkaussuunnittelun, kierrätyksen, luonnosta poistamisen sekä tutkimuksen ja kehityksen kautta. Tavoitteena on muovin käytön vähentäminen ja suljettu kierto.

Vähennämme muovia vuoden 2025 loppuun mennessä

%

vähemmän muovia pakkauksissamme vuoden 2025 loppuun mennessä.

%

omien merkkiemme tuotteiden pakkauksista on kierrätettäviä vuoden 2025 loppuun mennessä.

noin 20 %

omien pakkauksiemme materiaalista on kierrätettyä vuoteen 2025 mennessä.

Ei mustaa muovia

Lopetamme mustan muovin käytön vuoden 2021 loppuun mennessä.

REset Plastic - muovia järkevästi

REset Plastic logo

REduce - vähennämme
Vähennämme muovia aina kun se on kestävästi mahdollista.

REdesign - suunnittelemme
Kehitämme tuotteista ja pakkauksista kierrätyskelpoisia. Lisäämme kierrätysohjeet pakkauksiin.

REcycle - kierrätämme
Keräämme, lajittelemme ja kierrätämme muovia yhä uudelleen.

REmove - siivoamme
Tuemme muovijätteen poistamista ympäristöstä. Olemme mukana kehityshankkeissa eri puolilla maailmaa.

REsearch - tutkimme
Investoimme innovatiivisten ratkaisujen tutkimus- ja kehitystyöhön ja koulutamme ihmisiä kierrätysasioissa.

Muovintorjuntajoukot roskattoman ympäristön puolesta

Piirroshahmo käsissään roskapihdit ja muovintorjuntakilpi.

Lidlin ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteistyössä kokoamat Muovintorjuntajoukot jalkautuivat ympäri Suomen siivoamaan muoviroskaa pois luonnosta Maailman siivouspäivänä 18.9.2021. Talkoita järjestettiin jopa 22 eri paikkakunnalla Helsingistä Ivaloon, minkä lisäksi omatoimisiin talkoisiin sai osallistua kuka tahansa, missä tahansa. Päivän aikana luonnosta siivottiin säkkikaupalla muovia ja muuta roskaa.

Tapahtuman yhteydessä lahjoitimme Suomen luonnonsuojeluliitolle 30 000 euroa luonnon- ja ympäristönsuojelutyöhön.

Videolla Muovintorjuntajoukkojen tunnelmia Helsingin Vanhankaupunginkoskelta.

Yli 350 tonnia vähemmän mustaa muovia vuodessa

Fiksu pakkaus säästää luontoa

Kevään 2020 aikana noin 90 tuorelihatuotteen mustat muovirasiat poistuvat myymälöidemme hyllyiltä. Omien tuotemerkkiemme Grillimaisterin, Kanamestarin ja Reilun mustat muovirasiat vaihdettiin kirkkaisiin rasioihin.

Rasiat vaihtamalla vähensimme heikosti kierrätettävän mustan muovin määrää yli 350 tonnilla vuodessa.

Musta muovi on kierrättämisen kannalta ongelmallista kahdesta syystä: Kierrätyslaitosten lajittelulaitteet eivät aina automaattisesti tunnista, mitä muovilaatua musta muovi on. Silloin muovi päätyy energiajakeeseen eikä muovinkierrätykseen. Musta muovi myös värjää uusiomuovierän tummaksi, jolloin uusiomuovin käyttökohteet ovat rajalliset.

Uudet rasiat helpottavat asiakkaidemme muovin kierrättämistä, kun enää ei tarvitse pohtia, miten hyvin tai huonosti musta muovi soveltuu kierrätykseen. Toivomme, että toimenpiteemme ansiosta muovipakkausten kierrätysaste Suomessa nousee.

 

Fiksumman muovinkäytön puolesta

Ellen MacArthur Foundation Member

Jäsenenä kansainvälisessä muovisitoumuksessa

Olemme osana Schwarz-ryhmää mukana YK:n ja Ellen McArthur -järjestön käynnistämässä The New Plastics Economy Global Commitment -sitoumuksessa. Kansainvälisen aloitteen vaikuttavuus on merkittävä, sillä mukana olevat yritykset tuottavat 20 prosenttia kaikista maailman muovipakkauksista.

Aloitteen allekirjoittaneet yritykset ja järjestöt sitoutuvat käyttämään kierrätettävää muovia, vähentämään muovin käyttöä, tehostamaan kierrätystä sekä hyödyntämään kierrätettyä muovia. Tavoitteena on mahdollisimman vähäisen muovijätteen syntyminen ja muovin uusiokäyttö.

Jokien puhdistusta Indonesiassa

Merihamsteri

Muovijätteen määrä maailman vesistöissä on aikamme suurimpia ympäristöhaasteita.  Muovistrategiamme yksi tavoitteista onkin muovin poistaminen ympäristöstä. Emoyhtiömme Schwarz Group on aloittanut jokien puhdistuksen Indonesiassa yhdessä ympäristöjärjestö One Earth – One Ocean e.V.:n sekä Indonesian paikallisen jäte- ja kierrätysorganisaation (W4C:n) kanssa syksyllä 2020.

Kolmivuotisen projektin aikana puhdistetaan vesistöjä muovijätteestä Itä-Jakartassa Bekasissa. Työ on erityisen arvokasta juuri Bekasissa, sillä se on yksi Indonesian saastuneimmista alueista. Puhdistukseen käytetään ”merihamsteria”, eli alusta, joka on suunniteltu nimenomaan muovijätteen poistamiseen vesistöistä. Kerätty muovi vielä lajitellaan, kierrätetään ja parhaimmillaan sitä voidaan vielä hyödyntää.