Muovipullot kierrätykseen

Kierrätyksen kunkku

Roskasta raaka-aineeksi

Meille jätteet voivat olla myös raaka-aineita. Kierrätys alkaa jo myymälöistä, joissa lajittelu on tehty vaivattomaksi niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Lidlin myymälöissä ja jakelukeskuksissa lajitellaan ja kierrätetään yhteensä 14 erilaista kierrätysjaetta. Myymälät pakkaavat päivittäin lajitellut kierrätysjakeet kuljetusrekkojen kannalta sopiviin yksiköihin, joissa ne kulkevat paluukuljetuksen mukana jakelukeskuksiin.

Jakelukeskuksissa on kierrätystoimintojen tehostamiseksi isot tarkoituksenmukaiset tilat ja tehokkaat laitteet, kuten paalaimet, puristimet ja murskaimet. Kierrätyksen parissa työskentelee jokaisessa jakelukeskuksessamme toistakymmentä työntekijää, jotka huolehtivat kolmessa vuorossa siitä, että materiaalit kiertävät tehokkaasti ja laadukkaasti.

Tavoitteet

  • Kierrätysaste yli 90 prosenttia. Panostamme kierrätykseen ja ohjaamme mahdollisimman paljon hyödynnettävissä olevista materiaaleista uusiokäyttöön. Tavoitteemme on pitää kierrätysasteemme yli 90 prosentissa.
  • Roskasta rahaksi. Tarkasti lajittelemalla raaka-aineet voidaan hyödyntää materiaalitehokkaasti. Näin säästetään jätekuluissa ja laadukkaita materiaaleja voidaan myydä uudelleen käytettäväksi.
  • Pahvin suljettu kierto. Myymälöissämme syntyvistä pahvijakeista valmistetaan pahvilaatikoita, joilla kuljetamme palautuspulloja myymälöistä jakelukeskukseen. Näin pahvi pysyy kierrossa.

Jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki

picture

Järvenpään, Janakkalan ja Laukaan jakelukeskuksemme ovat saaneet huipputulokset kansainvälisessä Environmental Claim Validation -varmennuksessa.

Kaikki jakelukeskuksista syntyvät jakeet kierrätetään tai käytetään uudelleen, jolloin keskusten kierrätysaste on täydet 100 prosenttia. Energiajaetta jakelukeskuksissa syntyi ainoastaan 0,3 prosenttia.

Jakelukeskuksissa kierrätetään yli 20 eri jaetta, joihin sisältyy esimerkiksi viisi erilaista muovijaetta. Myymälöissä lajitellaan 14 eri jaetta, jotka valmistellaan jakelukeskuksissa jatkokäsittelyä ja hyödyntämistä varten. 

Kansainvälinen turvallisuusorganisaatio UL varmensi jakelukeskusten jätteet ja antoi arvioinnissaan jakelukeskuksille korkeimman mahdollisen tunnustuksen – Zero Waste to Land Platium -tason.

 

picture

Pahvipakkausten suljettu kierto

picture

Myymälöissämme syntyvä pahvijäte kiertää jakelukeskustemme kautta tehtaalle ja sieltä takaisin myymälöihin uusina pahvilaatikoina. Yhden jakelukeskuksen kautta kulkee kuukauden aikana 400 tonnia pahvia.

Kuinka kierrätämme pahvipakkaukset:
1. tuotteet kuljetetaan jakelukeskuksista myymälöihin pahvilaatikoissa
2. tyhjät pahvilaatikot paalataan ja lähetetään takaisin jakelukeskukseen
3. jakelukeskuksesta pahvipaalit toimitetaan tehtaalle uusiopahvin valmistusta varten
4. pahvista tehdään uusia pahvilaatikoita, jotka palaavat myymälöihin

 

Faktat

lrb.product

Kiertotalous kunniaan

Olemme hioneet kierrätyslogistiikkaamme huippuunsa jo vuosia. Lajittelemme ja kierrätämme myymälöissämme huolellisesti muun muassa pahvit ja muovit. Vähintään 80 % muovipussiemme materiaalista on kierrätysmuovia.

lrb.expand

Kuljetukset molempiin suuntiin

Myymälöihin tavaraa kuljettavat rekat vievät paluumatkallaan jakelukeskukseen kierrätysmateriaalit jatkokäsittelyä varten.

lrb.watchlist

Lajittelu myymälässä

Myymälässä syntyvästä jätteestä erotellaan pahvi, paperi, muovi, paristot, sähköelektroniikkaromu, vaaralliset jätteet, lahjoituskelpoiset elintarvikkeet, rehuksi toimitettava leipä sekä lasi- ja muovipullot ja tölkit.

lrb.attention

Oma pullojen kierrätys

Kaikkien Lidl-maiden PET-pullot kierrätetään omassa kierrätysjärjestelmässämme. Siksi Saskia-pullossa käytetystä muovista yli 50 % on itse kierrättämäämme.

Myymälöissämme voit kierrättää

  • pullot ja tölkit (kaikki pantilliset ja pantittomat)
  • pienikokoiset paristot
  • muovikassit
  • pienikokoiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet (alle 25 cm, ei uuden ostovelvoitetta)
  • pahvipakkaukset