

Ruoka ei kuulu roskiin
Kaupassa teemme hävikintorjuntaa joka päivä. Ensisijaisesti teemme sitä mitoittamalla tilauksemme oikein ja huolehtimalla tuotteiden nopeasta kierrosta. Toimitamme myymälöihimme tuoretta tavaraa päivittäin, sillä mitä tuoreempina elintarvikkeet saadaan myyntiin, sitä vähemmän hävikkiä syntyy sekä myymälässä että asiakkaan kotona.
Tarjoamme ensimmäisenä Suomessa hävikkihevilaatikot kaikissa myymälöissämme. Lisäksi hukka-alesta voi pelastaa edellispäivän paistopisteleipiä ja päiväyksen lähestyessä tuotteet saavat kylkeensä punaisen alelapun. Vuonna 2020 myimme hävikkiruokaa yhteensä lähes kuusi miljoonaa kiloa.
Hävikkiä on kuitenkin hankala poistaa kokonaan. Tästä syystä teemme yhteistyötä ruoka-apujärjestöjen ja muiden myymättä jääneitä tuotteita vastaanottavien tahojen kautta, jotta saamme ruuan hyötykäyttöön.
Tavoitteet
- Nopea kierto tarkoittaa sitä, että tuotteet eivät seiso tarpeettomasti varastossa tai myymälän hyllyssä. Toimitamme myymälöihin tuoretta tavaraa ja täydennyksiä joka päivä. Nopea kierto takaa, että tuotteiden kysyntä ja tilausmäärät kohtaavat.
- Ruokahävikkiä alle 1,5 %. Meillä ruokahävikkiä syntyy alle 15 grammaa yhtä kilogrammaa kohden, mikä on huomattavasti vähemmän kuin kaupan alalla keskimäärin. Kaupan alan yhteinen tavoite on laskea keskimääräisen ruokahävikin määrä alle 1,75 prosenttiin vuoden 2021 loppuun mennessä.
- Ekotekoja alennuksilla. Viimeisen myyntipäivän lähestyessä tuote saa kylkeensä -30% -tarran. Tarroitamme tuotteet hyvissä ajoin siten, että myös alennustuotteen ostajalle jää aikaa käyttää ostamansa tuote.
Hukka-alella hävikkiä vastaan

Faktat
Ammattitaitoinen henkilökunta
Koulutamme työntekijöitämme torjumaan hävikkiä mm. huolellisella tilaussuunnittelulla, lämpötilasäädeltyjen tuotteiden oikealla käsittelyllä, huomioimalla tuotteiden päiväykset ja hedelmien ja vihannesten jatkuvalla tuoreusseurannalla.
Tuotteita hyväntekeväisyyteen yli 250 taholle
Lahjoitamme vanhenemassa olevia elintarvikkeita myymälöistä ja jakelukeskuksista ruoka-apua jakaville järjestöille ja eläinrehuksi. Varmistamme aina lahjoitusten turvallisuuden yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Ei ruokaa kaatopaikalle
Se hävikki, jota emme pysty torjumaan tai lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen hyödynnetään biokaasun tai energian tuotannossa.
Hävikin torjunta on ilmastoteko
Noin kolmannes suomalaisen ilmastovaikutuksista tulee ruuasta. Siksi on tärkeää, että ruokaa ei mene hukkaan.
Mukana Rakasta joka murua -kampanjassa

Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi
