Hävikkihevilaatikko.

Torjumme hävikkiä joka päivä

Ruoka ei kuulu roskiin

Kaupassa teemme hävikintorjuntaa joka päivä. Ensisijaisesti teemme sitä mitoittamalla tilauksemme oikein ja huolehtimalla tuotteiden nopeasta kierrosta. Toimitamme myymälöihimme tuoretta tavaraa päivittäin, sillä mitä tuoreempina elintarvikkeet saadaan myyntiin, sitä vähemmän hävikkiä syntyy sekä myymälässä että asiakkaan kotona.

Tarjoamme ensimmäisenä Suomessa hävikkihevilaatikot kaikissa myymälöissämme. Lisäksi hukka-alesta voi pelastaa edellispäivän paistopisteleipiä ja päiväyksen lähestyessä tuotteet saavat kylkeensä punaisen alelapun. Vuonna 2020 myimme hävikkiruokaa yhteensä lähes kuusi miljoonaa kiloa.

Hävikkiä on kuitenkin hankala poistaa kokonaan. Tästä syystä teemme yhteistyötä ruoka-apujärjestöjen ja muiden myymättä jääneitä tuotteita vastaanottavien tahojen kautta, jotta saamme ruuan hyötykäyttöön.

Tavoitteet

  • Nopea kierto tarkoittaa sitä, että tuotteet eivät seiso tarpeettomasti varastossa tai myymälän hyllyssä. Toimitamme myymälöihin tuoretta tavaraa ja täydennyksiä joka päivä. Nopea kierto takaa, että tuotteiden kysyntä ja tilausmäärät kohtaavat.
  • Ruokahävikkiä alle 1,5 %. Meillä ruokahävikkiä syntyy alle 15 grammaa yhtä kilogrammaa kohden, mikä on huomattavasti vähemmän kuin kaupan alalla keskimäärin. Kaupan alan yhteinen tavoite on laskea keskimääräisen ruokahävikin määrä alle 1,75 prosenttiin vuoden 2021 loppuun mennessä. 
  • Ekotekoja alennuksilla. Viimeisen myyntipäivän lähestyessä tuote saa kylkeensä -30% -tarran. Tarroitamme tuotteet hyvissä ajoin siten, että myös alennustuotteen ostajalle jää aikaa käyttää ostamansa tuote. 

Hukka-alella hävikkiä vastaan

Kolhiintuneita omenoita

Syksyllä 2019 otimme käyttöön kaikissa Suomen myymälöissämme aamuisen hukka-alen, jossa myydään edelliseltä päivältä yli jääneitä tuotteita. Valikoima vaihtelee päivästä toiseen sen mukaan, mitä on jäänyt myymättä. 

Hukka-alen tuotteet:

– Yön yli levänneitä paistopisteen leipätuotteita. Tuotteet on pakattu omiin pusseihinsa ja niitä myydään 0,5-2 euron hintaan.
– Syömäkelpoisia, mutta hieman kolhiintuneita hedelmiä ja vihanneksia. Tuotteet löytyvät kassojen jälkeen pakattuna kolmen kilon laatikoihin. Hedelmä- ja vihanneslaatikon hinta on kaksi euroa.

Hukka-alen avulla voimme vuosittain pelastaa hävikiltä jopa miljoona kiloa hedelmiä ja vihanneksia.

Faktat

Ammattitaitoinen henkilökunta

Koulutamme työntekijöitämme torjumaan hävikkiä mm. huolellisella tilaussuunnittelulla, lämpötilasäädeltyjen tuotteiden oikealla käsittelyllä, huomioimalla tuotteiden päiväykset ja hedelmien ja vihannesten jatkuvalla tuoreusseurannalla.

Tuotteita hyväntekeväisyyteen yli 250 taholle

Lahjoitamme vanhenemassa olevia elintarvikkeita myymälöistä ja jakelukeskuksista ruoka-apua jakaville järjestöille ja eläinrehuksi. Varmistamme aina lahjoitusten turvallisuuden yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Ei ruokaa kaatopaikalle

Se hävikki, jota emme pysty torjumaan tai lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen hyödynnetään biokaasun tai energian tuotannossa.

Hävikin torjunta on ilmastoteko

Noin kolmannes suomalaisen ilmastovaikutuksista tulee ruuasta. Siksi on tärkeää, että ruokaa ei mene hukkaan.

Mukana Rakasta joka murua -kampanjassa

Vihreä Rakasta joka murua -kampanjan logo

Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Rakasta joka murua -kampanjan tavoitteena on kannustaa hillitsemään hävikkiä ja parantamaan biojätteen lajittelua.

Kaupassa hävikin torjuminen on päivittäistä, järjestelmällistä työtä. Huolehdimme nopeasta kierrosta, oikeista tilausmääristä ja kylmäketjusta. Kun viimeinen käyttöpäivä lähestyy, alennamme tuotteen hinnan ajoissa, jotta sen ostajalle jää aikaa käyttää tuote eikä hävikki siirry kaupasta kotiin.

Jos tuotteita kaikesta huolimatta jää myymättä, lahjoitamme elintarvikkeita ruoka-apua jakaville järjestöille ja kotieläinten rehuksi. Myymättä jäänyt ruoka ei koskaan päädy kaatopaikalle, vaan muuhun hyötykäyttöön kelpaamattomat tuotteet hyödynnetään energian tai biokaasun tuotannossa. Pääkaupunkiseudulla meillä ajaa myös rekka, joka kulkee omilla biojätteillämme. Lisätietoja biojätteen lajittelusta löydät sivustolta Biojäte.info. Täältä voit lukea lisää kaupan työstä hävikin vähentämiseksi.

Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi

Tavoitteena Suomen vastuullisin ostoskassi.

Olemme asettaneet tavoitteeksemme olla se kauppa, josta löydät Suomen vastuullisimman ostoskassin nyt ja tulevaisuudessa. Huolehdimme puolestasi, että tuotteiden raaka-aineet ovat sertifioituja ja pakkaukset fiksuja. Lisäksi tarjoamme laajan kattauksen terveellisiä tuotteita ja teemme aktiivisesti töitä ilmaston eteen.