Metsässä sammalta, varpuja ja sieniä sekä Lidl-ostoskassi

Ympäristö ja ilmasto huomioiden

Tekoja ympäristön hyväksi

Jotta ruuantuotanto voidaan turvata myös tulevaisuudessa, on meidän hillittävä ilmastonmuutosta ja käytettävä luonnonvaroja kestävästi. 

Nuukailemalla energiankäytössä, kierrättämällä tehokkaasti ja torjumalla ruokahävikkiä olemme mukana ilmastotalkoissa. Työskentelemme päivittäin kehittääksemme toimipisteitämme, prosessejamme ja teknologiaamme ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämmiksi.

 

Hiilineutraali Lidl Suomi 2025

picture

Tavoitteemme on olla oman toimintamme osalta hiilineutraali jo vuoden 2025 loppuun mennessä. Pienennämme ja tarvittaessa kompensoimme päästöjä, jotka syntyvät sähkön, lämmön ja kylmäaineiden käytöstä, logistiikasta, käyttämästämme paperista sekä toiminnassamme syntyvistä jakeista ja jätteistä.

Päästöt alas energiaratkaisuilla

  • Siirryimme käyttämään vain uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä kaikessa toiminnassamme vuoden 2019 alussa. Näin pienennämme toimintamme hiilijalanjälkeä huomattavasti.
  • Tavoitteemme: Tuplaamme itse tuottamamme uusiutuvan energian määrän vuoden 2020 loppuun mennessä.
  • Tavoitteemme: Säästämme energiaa 20 prosenttia vuosina 2016–2025.
  • Seuraamme energiankulutustamme jatkuvasti ja olemme kouluttaneet koko henkilökuntamme energiapihistelyyn omassa työssään.

Tekojamme

REset Plastic - muovi uusiksi

Tavoitteemme on vähentää viidennes muovista omien merkkiemme pakkauksista ja tehdä kaikista omien merkkiemme tuotteiden pakkauksista kierrätettäviä vuoden 2025 loppuun mennessä. Olemme mukana Schwarz-konsernin kansainvälisessä muovistrategiassa.

Torjumme hävikkiä joka päivä

Tavoitteemme on, ettei hävikkiä synny. Mitoitamme tilauksemme tarkasti ja toimitamme myymälöihimme uusia tuotteita vuoden jokaisena päivänä. Teemme tarvittaessa hinnanalennuksia ja parhaat päivänsä nähneet hedelmät ja vihannekset sekä eilisen paistopistetuotteet myymme edullisesti seuraavana aamuna.

Roskasta raaka-aineeksi

Meille jätteet voivat olla myös raaka-aineita. Myymälöissämme syntyvä jäte, josta suurin osa on pakkausmateriaaleja, lajitellaan ja hyödynnetään joko kierrättämällä tai energiatuotannossa. Kun kierrätysprosessi on suunniteltu alusta loppuun, kaikki käyttökelpoinen materiaali saadaan hyödynnettyä uudelleen.

Taimiteko ympäristön hyväksi

Lahjoituksemme turvin Suomeen istutettiin viisi hehtaaria uutta mäntymetsää. Taimista kasvaa hiilinielu, joka sitoo noin 2 300 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Norpat-kangaskasseista lahjoitus Itämerelle

Norpat-kangaskassiemme myynnistä yhteensä 50 000 euroa lahjoitettiin John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille. Lahjoitussummalla tuetaan Itämeren rehevöitymistä ehkäisevää työtä.

Rakennamme ympäristöä ajatellen

Myymälöidemme ympäristöystävälliset ratkaisut sunnitteluvaiheessa sekä rakentamisen aikana ovat merkittäviä tekoja ympäristön hyväksi. Energiatehokkuus on arkipäivää myös myymälän avauduttua, sillä kaikki työntekijämme koulutetaan käyttämään energiaa säästeliäästi omassa työssään.

Auringosta voimaa

Parannamme myymälöidemme ympäristöystävällisyyttä rakentamalla niihin aurinkovoimaloita ja tuottamalla omaa aurinkosähköä. Pitkistä pohjoisen kesäpäivistä on hyötyä: aurinkovoimalamme kuudessa myymälässä tuottavat huhtikuusta elokuuhun sähköä jopa 330 megawattituntia. Se on noin 25 prosenttia näiden myymälöiden kevään ja kesän kulutuksesta.

Viisasta energian käyttöä

Suunnittelemalla ja tarkkailemalla kaikissa myymälöissä valaistusta, lämmitystä ja kylmälaitteita voimme kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Käytämme myymälöidemme valaisuun vain energiapihejä led-lamppuja ja pidämme kiinni lämpöä haaskaamattomien kannellisten kylmälaitteiden käytöstä. Pidämme myös henkilökuntamme ajan tasalla tavoista säästää energiaa fiksusti jokaisena työpäivänä. Näin jokainen työntekijä voi säästää sähköä ja vettä – ja siten energiaa.

FSC-sertifioituja ja kierrätettyjä puukuituja

Vaikutamme osaltamme metsien hyvinvoinnin turvaamiseen ja vastuullisen metsätalouden edistämiseen. Määrittelemämme vastuullisuuskriteerit puukuitupohjaisille tuotteille ja pakkausten alkuperälle koskevat kaikkia omien merkkiemme kuitupohjaisia tuotteita ja pakkausmateriaaleja.

Kohti tekstiilien kiertotaloutta

Ensimmäinen Cradle to Cradle -sertifioitu tekstiilimallistomme on valmistettu kiertotalousperiaatteen mukaisesti biohajoavista materiaaleista. Pilottiprojektissa olimme mukana kehittämässä biohajoavia painovärejä tekstiileille.

Case Järvenpään jakelukeskus

picture

Otimme kolmannen jakelukeskuksemme Suomessa käyttöön helmikuussa 2019. Järvenpään jakelukeskuksessa on pilotoitu energiaratkaisuja, jotka ovat poikkeuksellisia Suomen ja jopa Pohjoismaiden mittakaavassa.

Hiilineutraali jakelukeskus

  • Älykäs ohjausjärjestelmä, joka optimoi rakennuksen energiankäyttöä joka hetki.
  • 1600 paneelin aurinkovoimala, joka kesäaikaan kattaa suuren osan esimerkiksi kylmätilojen viilentämiseen tarvittavasta energiasta. Viilennyksestä syntyvän lauhdelämpö syötetään valtakunnalliseen lämpöverkkoon, eikä mitään mene hukkaan.
  • Pohjoismaiden suurin, teollisuusmittakaavan sähköakku, joka osaltaan mahdollistaa huippuluokan energiatehokkuuden.
  • Jakelukeskus toimii täysin uusiutuvalla energialla.

 

Lue lisää