Sertifioidut tuotteet ja vastuulliset valikoimalinjaukset

Vastuulliset raaka-aineet

Laadukkaasta tuotevalikoimasta on helppo tehdä hyviä valintoja. Tekemällä jatkuvasti työtä valikoimamme vastuullisuuden eteen kehitämme ostoskorisi sisältöä entistä laadukkaammaksi. Sinun tarvitsee vain valita itsellesi sopivin vaihtoehto.

Vastuullisten tuotteiden kyljessä komeilee usein sertifikaatti. Se kertoo puolueettomasti tuotteen tuotannon olevan vastuullisella pohjalla. Tuote ja sertifikaatti kerrallaan rakennamme valikoimaa, joka täyttää vaativimmatkin laatu- ja vastuullisuuskriteerit.

picture

Parempien kahvihetkien puolesta

Kuppi kahvia on monelle päivän paras hetki. Keskivertosuomalainen kuluttaa vuosittain lähemmäs 10 kiloa kahvia. Se on melkein kymmenkertaisesti muuhun maailmaan verrattuna. Suurin osa kahvistamme tuotetaan perheviljelmillä Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Kiinnostus kestävästi tuotettua kahvia ja sen luotettavaa tuotantopolkua kohtaan kasvaa jatkuvasti. Kaikki omien merkkiemme kahvi onkin ollut vastuullisuussertifioitua vuoden 2019 alusta lähtien.

Kahvimme on sertifioitu joko Reilun Kaupan, UTZ-, Rainforest Alliance- tai luomusertifikaatilla.

Lue sitoumuksemme
picture
picture

Satsaus FSC-sertifioituun puuhun ja kiertotalouteen

Monessa arkisessa tavarassa on puuta tai puupohjaista materiaalia: esimerkiksi vaipoissa ja vessapaperissa selluloosaa, tekstiileissä viskoosia ja leluissa, huonekaluissa ja keittiövälineissä kokopuuta. Suuri osa tuotepakkauksista on tehty kartongista, joka sekin on jalostettu puusta.

Maailman metsät ovat korvaamattomia ekosysteemejä, joita tarvitaan muun muassa hillitsemään ilmastonmuutosta, puhdistamaan ilmaa ja säätelemään veden kiertokulkua. Ne ovat luonnon monimuotoisuuden turvaajia, sillä suurin osa merten ulkopuolisesta eläin- ja kasvilajeista elää juuri metsissä.

Siksi on välttämätöntä huolehtia siitä, että puupohjaisia tuotteita ei tuoteta ympäristön kustannuksella. Tavoitteemme on, että puukuitupohjaiset omien merkkiemme tuotteet ja pakkaukset ovat kierrätettyä materiaalia tai FSC-sertifioituja vuoden 2025 loppuun mennessä. Käyttötavaran osalta tavoittelemme samaa jo 2020 loppuun mennessä.

Lue sitoumuksemme
picture
picture

Vain jäljitettävää palmuöljyä

Palmuöljy on maailman käytetyin kasvirasva, jonka ominaisuudet ovat vaikeasti korvattavissa. Palmuöljyä käytetään esimerkiksi kekseissä, leivonnaisissa ja käyttötavaroissa. Me Lidlissä korvaamme palmuöljyn mahdollisuuksien mukaan muilla kasviöljyillä.

Kaikki omien merkkiemme elintarvikkeissa käytetty palmuöljy on sekä jäljitettävää että RSPO Segregated -sertifioitua eli vastuullisesti tuotettua. RSPO eli Round Table on Sustainable Palm Oil on tunnetuin palmunöljyntuotannon sertifikaatti. Olemme mukana RSPO:n toiminnassa ja kehittämässä järjestelmää yhä paremmaksi.

Lue sitoumuksemme
picture
picture

Kestävämpää soijan tuotantoa

Soija on yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Suurin osa maailmalla tuotetusta soijasta käytetään eläinrehuksi, vain pieni osa soijasta päätyy suoraan ihmisten ravinnoksi.

Soijan sertifiointi on tällä hetkellä paras keino edistää tuotantotapoja soijan toimitusketjuissa. Siksi kaikki omien tuotemerkkiemme lihan, lihajalosteiden, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoketjuissa käytetty rehusoija on sertifioitua.

Soijaa tuodaan etenkin Brasiliasta, jossa sen tuotannolla voi olla kriittisiä vaikutuksia esimerkiksi arvokkaisiin sademetsiin. Jotta vastuullisen, sertifioidun soijan saatavuus parantuisi EU:ssa, käynnistimme vuonna 2017 Direct Trade -kehitysprojektin yhdessä RTRS:n (Round Table on Responsible Soy) kanssa.

Lue sitoumuksemme
picture
picture

Herkkien hedelmien ja vihannesten puolesta

Hedelmät ja vihannekset ovat herkkiä tuotteita. Oikealla käsittelyllä varmistamme niiden laadun tuottajalta ruokapöytään asti.

Meillä tuotteiden kierto tuottajalta tai viljelijältä jakelukeskukseen ja myymälöihin on nopeaa ja tehokasta.  Myymälöihimme koko Suomessa toimitetaan tuoreita hedelmiä ja vihanneksia viikon jokaisena päivänä. Nopea kierto ja huolellinen säilytys takaavat, että hävikki on vähäistä.

Olemme tarkkoja siitä, että myymämme hedelmät ja vihannekset ovat turvallisia. Aistinvaraisen laaduntarkastuksen lisäksi asetamme lakia korkeammat vaatimukset tuotteiden turvallisuudelle. Valvomme tavoitteen saavuttamista säännöllisillä laaduntarkastuksilla ja auditoinneilla ja vaadimme tavarantoimittajiltamme elintarviketurvallisuussertifikaatteja.

Tavoitteemme on, että kaikki tuorehedelmien ja -vihannesten tuottajamme ovat vuoden 2021 loppuun mennessä myös sosiaalisen vastuun kriteerejä seuraavan auditointijärjestelmän piirissä. Näin turvaamme myös viljelyksillä työskentelevien ihmisten oikeuksia. Hyväksymämme auditointijärjestelmät sisältävät sosiaalisen vastuullisuuden kriteerien lisäksi kriteerit myös ympäristön huomioimiseksi.

 

picture
picture

Kestävän kaakaon jäljillä

Suklaa on pieni pala luksusta arjen keskellä, mutta kaakaon tuotanto on kovaa työtä. Erityisesti suklaan kova kysyntä asettaa paineita tehokkaalle kaakaon viljelylle. Länsi-Afrikassa, jossa 70 prosenttia maailman kaakaosta tuotetaan, kaakaon valvomattoman tehoviljelyn vaikutukset ympäristölle ja viljelijöiden yhteisöille voivat olla haitallisia.

Panostamalla sertifioidun kaakaon käyttöön tuotteissamme kaakaon tuotantoa valvotaan ja kehitetään puolueettomasti. Tarjoamalla pienille perheviljelijöille kannattavampia ja ympäristöystävällisempiä tuotantomenetelmiä laadukas kaakao tekee hyvää myös viljelijöiden yhteisöille ja ympäristölle.

Käytämme omien merkkiemme tuotteissa vain vastuullisuussertifioitua kaakaota. Vastuullista kaakaota löytyy suklaan lisäksi myös muista tuotteistamme, kuten muroista, jälkiruuista ja kekseistä.

Lue sitoumuksemme
picture
picture

Kestävä kupillinen teetä

Laadukas kuppi teetä edellyttää meidän mielestämme myös vastuullisuutta. Siksi kaikki EU:n ulkopuolella tuotettu teemme on 2019 alkaen täysin sertifioitua. Piditpä siis mustasta, vihreästä tai rooiboksesta, valitsemalla omien merkkiemme sertifioidun teen teet aina hyvän valinnan.

Sertifioidun teen tuotannossa kestävät tuotantotavat ja työntekijöiden oikeuksien toteutuminen ovat vakaammalla pohjalla. Teen tuotantomenetelmiä valvotaan ja kehitetään puolueettomasti ulkoapäin. Silloin teenviljelyn yleisimpiä ympäristövaikutuksia kuten trooppisen metsän hakkuita tai maaperän eroosiota pystytään hillitsemään.

Lue sitoumuksemme
picture
picture

Kestävästi kasvatettua ja tuotettua kalaa

Kotimainen kala on ilmastoystävällinen valinta. Siksi panostamme sen valikoiman kasvattamiseen. Suomalainen luonnonkala on vielä harvoin sertifioitua, mutta terveellistä ja sen hiilijalanjälki on pieni.

Suurin osa Suomessa syödystä kalasta on kuitenkin tuontikalaa. Haluamme kantaa kortemme kekoon kalakantojen uusiutumisen puolesta ja taistella ylikalastusta vastaan.

Tavoitteenamme on ensimmäisenä ketjuna Suomessa tarjota kotimaisen kalan rinnalla vain vastuullisuussertifioitua kalaa ja äyriäisiä vuoden 2020 loppuun mennessä. Löydät vastuullisesta kalastuksesta tai kalankasvatuksesta kertovia MSC- tai ASC -merkittyjä kaloja ja äyriäisiä myymälöistämme tuoreena, pakasteena tai jalosteena. Pakastekalojen ja säilykesillien osalta saavutimme tavoitteen jo vuonna 2014.

Lue sitoumuksemme
picture