Kananmunat

Vapaasti liikkuvien kanojen munia

Kaikki Suomessa myymämme tuoreet kananmunat ovat lattia- ja luomukanaloista. Lisäksi ne ovat kotimaisia. Linjauksemme vapaan kanan munista ulottuu myös kaikkiin omien merkkiemme tuotteisiin, joissa on käytetty kananmunaa. Näitä ovat esimerkiksi valmisruuat ja leivonnaiset.

Luovuimme virikehäkkikanojen munien myynnistä syksyllä 2016. Euroopassa häkitön kananmunatuotanto on jo pitkään ollut selvä kehityssuunta ja monessa maassa virikehäkkikanaloista on luovuttu kokonaan. Ruuan alkuperä ja tuotantoeläinten olot ovat meille tärkeitä asioita. Vaikutamme tuotantotapojen kehittämiseen tekemällä linjauksia tuotteidemme hyväksytyistä tuotantotavoista

Suomalainen syö kananmunia keskimäärin 12 kiloa vuodessa. Vastuullisempi valinta maksaa vain noin 45 senttiä kuukaudessa enemmän kuin aiemmin edullisimmat virikehäkkikanalan munat.

Luomua ja vapaan kanan munia

Kananmunia tuotetaan Suomessa neljällä eri tavalla. Tuotantotavan tunnistaa jokaiseen munaan leimatun numerosarjan ensimmäisestä numerosta (0–3). Eri tuotantotavoissa kanojen elinolosuhteet eroavat huomattavasti toisistaan. Myymistämme munista voit löytää numerot 0, 1 tai 2.

Luomumuna (0)

Munat tuotetaan luonnonmukaisten säädösten mukaisesti lattiakanaloissa. Kanat elävät vapaina ja syövät luomurehua. Neliömetrin alueella saa olla enintään kuusi kanaa. Munissa leiman ensimmäinen numero on 0.

Ulkokanalamuna eli free range -muna (1)

Munat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat kulkevat päivisin vapaasti ulkona kesät talvet. Ulkokanat syövät viljapohjaista rehua ja nukkuvat yöt orrella. Munissa leiman ensimmäinen numero on 1.

Vapaan kanan muna eli lattiamuna (2)

Kanat liikkuvat vapaasti lattiakanaloissa, joissa ne saavat kuopia, kylpeä pehkuissa, istua orsilla ja munia pesiin. Neliömetrin alueella saa olla enintään 7–9 kanaa. Munissa leiman ensimmäinen numero on 2.

Virikehäkkimuna (3)

Virikehäkkikanala on EU-direktiivin mukainen minimitaso kanalalle. Kanoja pidetään häkeissä useissa päällekkäisissä kerroksissa. Munissa leiman ensimmäinen numero on 3. Näin tuotettuja munia emme Lidleissä myy.