kartta

Mistä Lidlin käyttötavarat tulevat?

Yhteistyöllä vastuullisempaa tuotantoa

Lidl on kansainvälisesti merkittävä tekstiilien, kenkien ja käyttötavaroiden valmistuttaja. Suomessakin myymme vuoden aikana omien merkkiemme alla tuhansia erilaisia vaatekappaleita, leluja, urheilu- ja vapaa-ajan välineitä, kodin tarvikkeita ja elektroniikkaa.

Vaatteet, kengät ja muut käyttötavarat valmistetaan pitkäaikaisten yhteistyökumppaneidemme tehtailla pääasiassa Aasiassa, mutta myös Euroopassa ja Afrikassa. On yleisesti tiedossa, että muun muassa vaatteiden ja kenkien tuotantoon riskimaissa liittyy ihmisoikeus- ja ympäristöriskejä. Tiedostamme vastuumme tilaajana ja siksi panostamme kestävämpien tuotanto-olojen kehittämiseen sekä kerromme avoimesti, missä käyttötavaramme on valmistettu.

Pitkäjänteisen yhteistyön kautta olemme päässeet yhdessä kehittämään toimintaamme ja onnistuneet luomaan kattavan luotettavien tavarantoimittajien verkoston. Työ tuotanto-olojen parantamiseksi riskimaissa ja koko toimitusketjussa kuitenkin jatkuu useiden eri yhteistyöhankkeiden ja projektien muodossa.

Tavoitteet

  • Kaikki tavarantoimittajamme sitoutuvat eettisiin toimintaohjeisiimme. Velvoitamme jokaisen yhteistyökumppanimme alihankkijoineen noudattamaan eettisiä toimintaperiaatteitamme, jotka pohjaavat Kansainvälisen työjärjestö ILO:n ja Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) sopimuksiin.
  • Auditoimme riskimaiden tavarantoimittajiamme. Yhteistyön aloittamisen edellytys on, että riskimaassa  toimiva valmistaja on hyväksytysti amfori BSCI -auditoitu.
  • Yhteistyöllä vastuullisempaa tuotantoa. Lidl on mukana useissa kansainvälisissä hankkeissa, joiden tavoitteena on kestävämpi tekstiilituotanto. Tällaisia ovat mm. Pure Bangladesh, Accord ja Partnership for Sustainable Textiles.

Lidlin omien merkkien tekstiilien ja kenkien valmistuspaikat

Tältä listalta löytyvät tiedot Suomen Lidlissä myytävien omien merkkien kenkien ja tekstiilien tuotantolaitoksista.

Päivitetty 18.3.2020

Lidlin omien merkkien käyttötavaran valmistuspaikat

Tältä listalta löytyvät tiedot Suomen Lidlissä myytävän omien merkkien käyttötavaran kuten lelujen, elektroniikan, urheiluvälineiden ja puutarhatarvikkeiden tuotantolaitoksista.

Päivitetty 18.3.2020

Faktoja markettimuodista

lrb.search

Meille kenkiä ja tekstiilejä valmistaviin tehtaisiin tehdään vuosittain yli 800 amfori BSCI-auditointia.

lrb.shopping

Laadukasta markettimuotia

Vaatemerkkejämme ovat esimerkiksi Crivit, Esmara, Lupilu ja Livergy. Vaatteet ja niiden ympärille järjestetyt muotiviikot ovat suosittu ja näkyvä osa suomalaistenkin arkea.

lrb.danger

Myrkytöntä muotia – Detox

Luovumme kenkien ja tekstiilien tuotannossa tavallisten, mutta haitallisten kemikaalien käytöstä.

Lue lisää

ACT - elämiseen riittävä palkka

Olemme mukana ACT-aloitteessa parantamassa tekstiilityöntekijöiden palkkoja. ACT eli Action, Collaboration, Transformation on kansainvälinen aloite, jonka kautta yritykset edistävät toimeentuloon riittäviä palkkoja tekstiiliteollisuudessa.

PURE-koulutusprojekti tekstiilitehtaille

PURE-koulutusprojektissa tehdastyöntekijöitä koulutetaan toimimaan vastuullisesti muun muassa kemikaalien ja jätevesien kanssa, käyttämään energiaa säästeliäästi ja levittämään tietoa kollegoilleen. PURE-projekti kehitettiin ja käynnistettiin vuonna 2017 yhteistyössä Lidlin ja saksalaisen kehitysyhteistyöjärjestö GIZ:n kanssa.

Code of Conduct eli Lidlin eettiset toimintaohjeet

Lidl noudattaa omassa toiminnassaan sosiaalisia vähimmäisstandardeja ja vaatii samaa myös liikekumppaneiltaan. Lidlin eettiset toimintaohjeet ovat Lidlin ja sen kaikkien liikekumppaneiden välisten sopimusten perusta.

Huolellisuusperiaate

Toimintaamme koskeva huolellisuusperiaate pohjautuu kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja työelämän perusperiaatteisiin. Arvioimme jatkuvasti toimitusketjujen ihmisoikeus- ja ympäristöriskejä ja teemme yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa negatiivisten vaikutusten ehkäisemiseksi.

Ehkäisemme lapsityötä

Lidl on kansainvälisesti tehnyt vuodesta 2017 yhteistyötä Save the Children -järjestön kanssa ehkäistäkseen lapsityötä käyttötavaroidemme toimitusketjuissa. Koulutamme tuottajat Bangladeshissa, Turkissa, Myanmarissa ja Kiinassa entistä paremmin välttämään lapsityövoimaa toiminnassaan. Projekti on jo laajennettu tekstiiliteollisuudesta myös muiden käyttötavaroiden valmistajiin.